Družini Cipot s tremi otroki so se sčasoma začela doma kopičiti otroška oblačila. To jih je spodbudilo, da so odprli komisijsko trgovino, sedaj imajo svojo šivalnico, kjer omogočajo delo težje zaposljivim.

Lea in Aleš Cipot imata tri otroke in kot večina velikih družin so se sčasoma tudi sami pričeli soočati s kopičenjem oblačil, obutve in ostale otroške opreme, ki so jo otroci prerasli. 

»Če se to dogaja pri nas doma, se zagotovo dogaja tudi kje drugje,« je opazila Lea.

Odprli komisijsko trgovino

Leta 2012 je Lea ustanovila socialno podjetje Zavod Korak naprej in odprla svojo prvo komisijsko trgovino z rabljeno otroško opremo, oblačili in obutvijo.

Prodajalna je bila dobro sprejeta, saj so številni starši lahko po ugodni ceni kupili ohranjena rabljena otroška oblačila in jim hkrati prodali oblačila in opremo, ki so jo njihovi malčki prerasli in je tako več niso potrebovali. Na njihovih prodajnih policah lahko najdemo tudi večje kose opreme, kot so otroški vozički, avtomobilski sedeži, stolčki in celo posteljice.

»Kvalitetna oblačila so narejena tako, da jih lahko nosimo dolga leta, otroci pa jih običajno v nekaj mesecih prerastejo,« pojasni Lea.

V šivalnici izdelujejo unikatne izdelke

Čeprav je zanimanje za rabljena oblačila iz leta v leto večje, nekatera rabljena oblačila vseeno ne najdejo novega lastnika. Lea je zato iskala način, kako bi takim kosom oblačil našli nov namen uporabe. Vzpostavili so center ponovne uporabe s šivalnico in popravljalnico, kjer zaposlujejo težje zaposljive osebe, predvsem invalide.

Iz odsluženih oblačil izdelujejo nove unikatne izdelke, kot so otroška posteljnina, nakupovalne vreče, tekstilne igrače, vreče za copate in podobno. S predelavo tekstila tako ustvarjajo nove, unikatne izdelke, ki so kot nalašč za darila in promocijske izdelke, hkrati pa so prijazni do zdravja, okolja in denarnice. Njihovih storitev se zato poslužuje vedno več ljudi in tudi podjetij.

Kljub temu da projekti podprti v okviru evropske kohezijske politike predstavljajo enega izmed bolj oprijemljivih dokazov vpliva Evropske unije na vsakdanje življenje državljank in državljanov, pa se očitno tega, vsaj glede na raziskave, zaveda relativno malo Evropejcev. Namreč le dobra tretjina evropskih državljanov pozna projekte, ki so bili v njihovi regiji sofinancirani s strani različnih skladov v okviru evropske kohezijske politike.

Tisti, ki te projekte poznajo, pa imajo do njih v veliki večini pozitiven odnos. Program Zavoda Korak naprej je sofinanciran iz Evropskega socialnega sklada.

Konzorcij medijev TV IDEA, Sobotainfo.com, Mariborinfo.com in Ptujinfo.com izvaja projekt »Kohezijske zgodbe« v okviru katerega bomo v prihodnjem obdobju predstavljali zgodbe ljudi, ki jim je evropska kohezijska politika spremenila življenje.

Več informacij o evropski kohezijski politiki v Sloveniji je na voljo na tem naslovu.

Vsebina filma ne odraža nujno uradnega mnenja Evropske unije. Za navedene informacije in mnenja so odgovorni izključno avtorji filma.

S spleta

Komentarji (0)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.

Starejše novice