Na Goričkem sta našla svoj raj pod Soncem. Kupila sta propadajočo kmetijo, jo prenovila, zdaj pa na njej pridelujeta butične izdelke in razvijata butični turizem.

Žarko Novak in Alenka Čede sta dinamično in stresno življenje v Ljubljani zamenjala za bivanje na Goričkem. V mestnem vrvežu se nista počutila najbolje, zato sta si več let želela poiskati dom v bolj umirjenem in naravnem okolju. Našla sta ga v Stanjevcih, kjer sta pred sedmimi leti kupila zapuščeno kmetijo ter se lotila njene obnove in urejanja okolice.

»Takoj, ko sem stopila na Gorička tla, sem vedela, da sva srečala najino prihodnost,« svojo odločitev pojasnjuje Alenka.

Zelišča so bila njuna želja

Čedetova razkriva, da je bila pridelava in predelava zelišč njuna dolgoletna želja, zato sta na posestvu zasadila zelišča ter sivko, iz katerih sedaj pripravljata čaje. Na zapuščenem posestvu so bile tudi jablane avtohtone sorte, zato je Alenka v pripravo čajnih mešanic vključila tudi domača jabolka. Svoje čaje sedaj prodajata po vsej Sloveniji in, kot pravita, jima strank ne primanjkuje.

Stavita na butični turizem

Goričko ju je več kot očaralo, v njem pa sta našla tudi velik turistični potencial, a zgolj v butičnem turizmu. Na posestvu Mala rosa sta že uredila manjšo razstavno trgovino, v kateri prodajata svoje izdelke, prekrila sta stari skedenj, v katerem pripravljata degustacijski prostor, v prihodnje pa želita urediti tudi prenočišča.

Kljub temu da projekti podprti v okviru evropske kohezijske politike predstavljajo enega izmed bolj oprijemljiv dokazov vpliva Evropske unije na vsakdanje življenje državljank in državljanov, pa se očitno tega, vsaj glede na raziskave, zaveda relativno malo Evropejcev. Namreč le dobra tretjina evropskih državljanov pozna projekte, ki so bili v njihovi regiji sofinancirani s strani različnih skladov v okviru evropske kohezijske politike. Tisti, ki pa te projekte poznajo, pa imajo do njih v veliki večini pozitiven odnos.
 
Konzorcij medijev TV IDEA, Sobotainfo.com, Mariborinfo.com in Ptujinfo.com izvaja projekt »Kohezijske zgodbe« v okviru katerega bomo v prihodnjem obdobju predstavljali zgodbe ljudi, ki jim je evropska kohezijska politika spremenila življenje.

Več informacij o evropski kohezijski politiki v Sloveniji je na voljo na tem naslovu.

Vsebina filma ne odraža nujno uradnega mnenja Evropske unije. Za navedene informacije in mnenja so odgovorni izključno avtorji filma.

S spleta

Komentarji (0)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.

Starejše novice