V Univerzitetnem kliničnem centru Maribor so opravili že dvanajst operacij v budnem stanju. V videu je svoje izkušnje opisal pacient. Med drugim je med operacijo izvajal naloge na tabličnem računalniku.

Januarja 2019 so v Univerzitetnem kliničnem centru Maribor opravili prvo operacijo tumorja na možganih v budnem stanju. Od takrat tovrstno operacijo izvajajo rutinsko. 

V kratkem videu je o operaciji možganskega tumorja v budnem stanju spregovoril pacient. Opisal je svojo pot od takrat, ko je izvedel za diagnozo, do uspešno zaključene operacije. Zahvalil se je ekipi zdravnikov iz oddelka za nevrokirurgijo in oddelka za anesteziologijo, intenzivno terapijo in terapijo bolečin.

Pacient je v videu povedal, da ima vsak dve možnosti, ko izve za diagnozo: »Eni to vidijo kot problem, eni kot priložnost.«

Kako je operacija potekala?

Trajala je okoli štiri ure, od tega je tri ure preživel v budnem času. »Spomnim se malo, ko so mi vrtali v glavo,« je povedal in dodal, da to nič ne boli. 

Zdravniki se operacije možganskih tumorjev pri bolnikih v budnem stanju lotevajo zato, da lahko ves čas spremljajo govor, motorične in senzorične funkcije okončin, da ne bi ponesreči poškodovali posameznih področij možganov za gibanje in govor.

To je bila že dvanajsta operacija, ki so jo v Univerzitetnem kliničnem centru Maribor opravili v budnem stanju. Kot so povedali v mariborski bolnišnici, gre za zahtevno operacijo, ki traja približno sedem ur. 

S spleta

Komentarji (3)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.
božidar (nepreverjen)

HVALA BOGU SAJ LAHKO POTEM NARKOZO UPORABIJO PRIVAT

tanja flaškon (nepreverjen)

moj prijatelj -osebi
med operacijo šlata
pacientko za rit

Sejla (nepreverjen)

Bravo za pogum.Dr Šmigoc je mene isto operiral pri meni je pa kr hudo bilo vec kot 7ur operacija je trajala.Posledice pa imam.Velik sreče ti želim 💚

Starejše novice