Skupina prijateljev je na potovanjih spoznala nove vrste piva, ki jih pri nas takrat še ni bilo mogoče kupiti. Iz zabave so začeli z varjenjem lastnega piva, deset let pozneje so postali ena najboljših mikropivovarn v Evropi.

Skupina prijateljev Gregor Mumel, Alen Zarič, Gregor Boltič in Vid Kolmanič Bučar, je v študentskih letih pogosto potovala po svetu, kjer so spoznavali nove kulture, navade, pa tudi kulinariko oddaljenih dežel. Ena izmed stvari, ki se jim je med potovanji vtisnila v spomin, je craft vrsta piva, ki je pred dobrim desetletjem bila v Sloveniji še precej nepoznana. Fantom je bilo pivo tako všeč, da so se leta 2009 med poletnimi počitnicami nekega dne kar sami lotili varjenja svojega lastnega piva.

Nastala je mikropivovarna Lobik Brewery 

Prvi poskusi varjenja lastnega craft piva so bili pogosto neuspešni in spodleteli, priznavajo fantje, a so z leti svojo recepturo razvijali do te mere, da je postala primerna za lansiranje na tržišče. Leta 2016 so tako odprli podjetje in se pivovarskega posla lotili resno. Da so pri tem bili uspešni, dokazuje tudi to, da so se že v prvem letu zavihteli na seznam najboljših novih mikropivovarn v Evropi, ki ga pripravlja specializirani spletni portal RateBeer.

Varjenje za trg začeli na stari opremi

Kljub temu, da so se varjenja piva lotili resno, so za varjenje uporabljali isto opremo in kotle, s katerimi so začeli pivo variti še kot študentje. Ti niso omogočali optimalnih pogojev pri fermentiranju piva, kar je vplivalo na stopnjo kakovosti končnega izdelka, predvsem pa jim je preglavice povzročal proces fermentacije, ki traja več kot teden dni.

Pred prijavo projekta je bila druga faza proizvodnje, torej fermentiranje, omejena zaradi nezadostne opreme. V prvi in tretji fazi proizvodnje, torej pri kuhanju in pakiranju, je bilo še veliko prostih kapacitet, vendar so bile te neizkoriščene, ker so bile kapacitete fermentacije premajhne.

Da bi lahko zagotavljali stalno stopnjo kakovosti piva ter hkrati sledili kapacitetam kuhanja in pakiranja, je bilo potrebno posodobiti proizvodnjo. Obstoječe kapacitete zalogovnikov oziroma fermentorjev je bilo potrebno razširiti na več kot dvakratno kapaciteto, a si tega niso mogli privoščiti. S projektom Razvoj pivovarstva v Rušah so se prijavili na razpis Evropskega sklada za regionalni razvoj, kjer so pridobili sredstva za posodobitev svoje proizvodnje.

Posodobili fermentorje in nadgradili hladilni sistem

Z razpisnimi sredstvi so več kot podvojili kapaciteto zalogovnikov za fermentacijo piva, ravno tako pa so nadgradili hladilni sistem. Tega so sicer že v začetku zasnovali tako, da ga je bilo možno relativno enostavno nadgraditi le z dodatnimi ventili ter povezavo v novo elektronsko omarico.

Preskok na profesionalno opremo, ki je bil omogočen delno z evropskimi sredstvi, nam je dal nek nivo kvalitete, pa ravno takšne kapacitete imamo, da lahko natančno kontroliramo, da je lahko vsaka runda takšna, kot je treba.

S pomočjo evropskih sredstev tudi dve novi zaposlitvi

Zaradi majnih proizvodnih kapacitet je mikropivovarna Lobik Brewery pred nadgradnjo stežka ustvarjala dobiček, saj je s prihodki le pokrivala tekoče obratovalne stroške. Z večjimi proizvodnimi kapacitetami se je dobičkonosnost mikropivovarne povišala, kar jim je omogočilo tudi dve novi zaposlitvi.

Naložbo sofinancirata Republika Slovenija in Evropska unija iz Evropskega sklada za regionalni razvoj. Javni razpis za izbor operacij se izvaja v okviru »Operativnega programa za izvajanje evropske kohezijske politike v obdobju 2014-2020«.

Kljub temu, da projekti podprti v okviru evropske kohezijske politike predstavljajo enega izmed bolj oprijemljiv dokazov vpliva Evropske unije na vsakdanje življenje državljank in državljanov, pa se očitno tega, vsaj glede na raziskave, zaveda relativno malo Evropejcev. Namreč le dobra tretjina evropskih državljanov pozna projekte, ki so bili v njihovi regiji sofinancirani s strani različnih skladov v okviru evropske kohezijske politike. Tisti, ki pa te projekte poznajo, pa imajo do njih v veliki večini pozitiven odnos.

Konzorcij medijev TV IDEA, Sobotainfo.com, Mariborinfo.com in Ptujinfo.com izvaja projekt »Kohezijske zgodbe«, v okviru katerega bomo v prihodnjem obdobju predstavljali zgodbe ljudi, ki jim je evropska kohezijska politika spremenila življenje.
 
Več informacij o evropski kohezijski politiki v Sloveniji je na voljo na naslovu https://www.eu-skladi.si/.

Vsebina filma ne odraža nujno uradnega mnenja Evropske unije. Za navedene informacije in mnenja so odgovorni izključno avtorji filma.

Komentarji (5)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.
Hojs (nepreverjen)

Bravo majstri!

Košarkarica (nepreverjen)

BRAVO!

Navijac (nepreverjen)

Cestitke pubeci.veliko poslovnega uspeha

Robert Ferlinc (nepreverjen)

Bravo pubeci. Odlično pivo varite.

Dravski gusar (nepreverjen)

Bravo, skoda da ste v Rusah in ne v Mariboru!

Naredite neko lokalni lager pivo, bolj lahko, Laskega tak noben ne pije vec, bi pa bil konkurenca Unionu, tak da jih lahko spijes 3 4 pa ni problem..

Starejše novice