Letošnji Festival Maribor je bil ves v znamenju povezovanja, združevanja in preseganja meja. Prav zato je danes ob zaključku festivala zasedba No Borders Orchestra na Grajskem trgu izvedla priljubljen ‘flash mob’ in očarala mimoidoče.

Orkester brez meja sestavljajo izbrani mladi glasbeniki iz vseh šestih republik nekdanje Jugoslavije ter drugih »mladih« evropskih držav vzhodne Evrope. Vsaka teh držav prinaša svojo zgodovino, svojo kulturo, tradicijo in glasbo, od tradicionalne do umetne.

Umetniki, zbrani v orkestru, tako povezujejo ne le različna geografska in kulturna porekla, temveč tudi bogate glasbene svetove z vsemi njihovimi raznolikostmi in podobnostmi.

»'Flash mob' je stvar presenečenja. Glasbeniki so člani orkestra No Borders Orchestra, s katerimi danes zvečer zaključujemo Festival Maribor. To so mladi glasbeniki s področja bivše Jugoslavije, ki imajo povezave z Berlinom in povezujejo klasično, sodobno glasbo, plesno in elektronsko glasbeno sceno. So zelo sproščeni, spontani in tudi pripravljeni za nove izzive in nova presenečenja,« je povedala Barbara Švrljuga Hergovich, programska vodja Festivala Maribor, Narodni dom Maribor.

Zaigralo 20 glasbenikov 

Festival Maribor pozna odgovor, zato vsako leto ob koncertih osrednjega festivalskega programa poskrbi tudi za koncertne dogodke, ki izstopajo iz običajnih koncertnih okvirjev ter klasično glasbo približajo tudi poslušalcem, ki redkeje zaidejo v koncertne dvorane.

Eden takšnih dogodkov je tudi glasbeno presenečenje, tako imenovani ‘flash mob’, ki so ga pri Festivalu Maribor danes pripravili na Grajskem trgu in s svojim nastopom razvedrili Mariborčanke in Mariborčane. 

»Flash mob je eden izmed načinov, kako umetniki pridejo ven na ulico med ljudi in prikažejo v umetnosti svoje sporočilo vsem, tudi tistim, ki na koncerte mogoče ne hodijo. Je zelo zanimiv način presenetiti z umetnostjo, jo postaviti v nek drug kontekst in zagotovo to pri mnogih povzroči eno izredno prijetno presenečenje in mogoče en majhen šok. Ne vidimo zelo pogosto celega godalnega orkestra, in sicer 20 glasbenikov, tudi z večjimi violončeli, kar tako na Grajskem trgu ob jutranji kavi,« je še dodala Švrljuga Hergovich. 

S spleta

Komentarji (0)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.

Starejše novice