Foto: Jasna Furman
Obiskovalce starega dela mestnega jedra so danes zjutraj presenetili invalidski vozički 'parkirani' na parkiriščih na Slomškovem trgu.

Klasična jutranja gneča na Slomškovem trgu in nekaj invalidskih vozičkov na parkiriščih s sporočilom: »Samo v trgovino skočim, takoj bom.« Gesta, ki je danes zjutraj povzročila precej sivih las, a tudi narisala nasmehe. Med drugim tudi Jasni Furman, mami malega Marka Krmpotiča, fantka s cerebralno paralizo.

»Dejstvo, da ne rabim iskati parkinga, vlačiti težkega vozička iz avta in nazaj noter, ampak se samo ustavim, dam otroka v voziček, ga odmaknem, da počaka medtem ko sparkiram, je NESKONČNO SUPERRRR!« je zapisala.

»Moja hrbtenica bo zdržala malo dlje kot predvideno in ti je zelo hvaležna, moj otrok pa srečen, ker bo lahko kadarkoli 'skočil' v knjižnico, na pošto, po nove čevlje in šolske potrebščine in celo kdaj v gledališče. HVALA, HVALA, HVALA kdorkoli že si!!!« se zahvaljuje in še pojasni:

»Za mojo hrbtenico je to božji dar. Če bi to ostalo, bi verjetno tudi več ljudi prišlo v mesto. Da najdeš parkirišče in greš na kosilo, v knjižnico, lekarno .... To je neprecenljivo. Tako bi lahko tudi učila otroka, da postane samostojen. To je super tudi za starejše in invalide srednješolce, študente ...«

Pridem takoj - akcija v Evropskem tednu mobilnosti

Akcijo osveščanja o težavah s parkiranjem imetnikov parkirne karte za invalide je v okviru Evropskega tedna mobilnosti pripravil Svet invalidov Maribor.

Zanimivo akcijo so poimenovali »Pridem takoj«, saj je to običajni izgovor tistih, ki avtomobile pustijo na parkirnem mestu za invalide. Tako so domiselno prikazali, kako se počutijo invalidi, če jim nekdo zasede parkirno mesto.

Foto: Jasna Furman

Že od ustanovitve Sveta invalidov leta 2009 se invalidska društva v velikem številu udeležujejo Dneva mobilnosti invalidov, ki poteka v okviru vsakoletnega Evropskega tedna mobilnosti. V okviru dogodka se društva predstavijo in prikažejo svoje načine mobilnosti, pripomočke in posebnosti pri premagovanju ovir v vsakdanjem življenju.

Danes še lahko obiščete predstavitev vstopa in izstopa iz avtomobila z invalidskim vozičkom na Slomškovem trgu ter kolesarski krog z invalidi, inkluzijski sprehod med izjemnimi drevesi Maribora, predstavitev ležečih in prilagojenih koles in predstavitev psov pomočnikov in psov vodičev na Trgu svobode.

Komentarji (0)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.

Starejše novice