Med živalmi, ki jih lahko vidimo v parku, so tudi nekatere izjemno redke vrste, ki v naravi več ne morejo preživeti.

Aleksander Horvat je z živalmi močno povezan že od svoje rane mladosti. Njegova strast do prostoživečih živali je z leti le naraščala, vse do tega, da se je na svoji domačiji v Vintarovcih v občini Destrnik odločil postaviti park prostoživečih živali. Ta bo v kratkem tudi odprl svoja vrata za obiskovalce.

Več kot 80 vrst, med njimi tudi ogrožene

Park prostoživečih živali nudi dom več kot 80 vrstam živali iz celega sveta. Med njimi je največ ptičev, predvsem takih, ki jih v našem okolju nismo najbolj vajeni srečevati. V parku lahko vidimo kar devet vrst žerjavov, ki sodijo med zaščitene živalske vrste, sove, labode, race, gosi, papagaje in številne druge eksotične vrste ptic. 

»Nekatere vrste ptic, ki jih imamo v parku, so edinstvene v tem delu Evrope,« se pohvali Horvat.

Aleksandrova ljubezen do živali sega v njegova otroška leta. Že pri šestih letih je doma na kmetiji imel nemo raco, za katero je skrbel. Od takrat naprej se je nabor živali na njegovi domačiji vztrajno širil.
 

Redka ptica stane toliko kot avto

Če lahko papigo skobčevko v prodajalni z živalmi kupimo za vsega nekaj evrov, pa to ne velja za večje in predvsem redke vrste ptic. Cene za posamezno ptico lahko dosegajo vrtoglave vrednosti, primerljive s ceno novega avta, pojasni Horvat ter dodaja, da take ptice, četudi imaš denar, ne moreš kar tako kupiti. Potrebno je namreč imeti dovolj referenc in biti prepoznaven v vzrediteljskih krogih. Sam ptice kupuje, poskrbi za njihov naraščaj, mladiče pa nato proda živalskim vrtovom, parkom in raznim zaupanja vrednim zbirateljem, kot je sam. Gre za izjemno pomembno dejavnost, saj so nekatere vrste ptic močno ogrožene in jih na svetu živi le še nekaj sto primerkov. Te ptice se v naravnem okolju skorajda več ne morejo razmnoževati, zato je nadzorovana reprodukcija teh ptic izjemno pomembna za ohranitev vrste.

S pomočjo evropskih sredstev uredil park

Svojo več kot 20 let trajajočo ljubezen do živali pa Horvat želi deliti tudi z drugimi. Zato se je odločil Park prostoživečih živali urediti tako, da bo lahko sprejel obiskovalce ter jim nudil številne izobraževalne vsebine. Od delavnic za najmlajše, nočnega opazovanja ter poslušanja živali, do spremljanja valjenja jajc v valilnici. Horvat je s projektom vzpostavitve parka bil uspešen na razpisu LAS Bogastvo podeželja ob Dravi in v Slovenskih goricah ter tako del sredstev za vzpostavitev parka uspel dobiti iz Evropskega sklada za regionalni razvoj. Ker je zanimanje za obisk parka veliko, v kratkem načrtujejo tudi dodatno zaposlitev. 

Kljub temu, da projekti podprti v okviru evropske kohezijske politike predstavljajo enega izmed bolj oprijemljiv dokazov vpliva Evropske unije na vsakdanje življenje državljank in državljanov, pa se očitno tega, vsaj glede na raziskave, zaveda relativno malo Evropejcev. Namreč le dobra tretjina evropskih državljanov pozna projekte, ki so bili v njihovi regiji sofinancirani s strani različnih skladov v okviru evropske kohezijske politike. Tisti, ki pa te projekte poznajo, pa imajo do njih v veliki večini pozitiven odnos.

Konzorcij medijev TV IDEA, Sobotainfo.com, Mariborinfo.com in Ptujinfo.com izvaja projekt »Kohezijske zgodbe«, v okviru katerega predstavljamo zgodbe ljudi, ki jim je evropska kohezijska politika spremenila življenje.
 
Več informacij o evropski kohezijski politiki v Sloveniji je na voljo na naslovu https://www.eu-skladi.si/.

Vsebina filma ne odraža nujno uradnega mnenja Evropske unije. Za navedene informacije in mnenja so odgovorni izključno avtorji filma.

S spleta

Komentarji (2)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.
Danvid (nepreverjen)

Če hočete res nekaj videti pojdite v SIKALU ZOO

Tomislav (nepreverjen)

Končno en normalen članek vreden ogleda.

Starejše novice