Na družbenih omrežjih smo zasledili posnetek, v katerem je avtor morda upravičeno frustriran nad domnevno zlorabo reševalnega pasu.

Na avtocesti med Lomom in Uncem je pred dnevi prišlo do zastojev in vozniki so, tako kot je treba, vzpostavili reševalni pas za intervencijska vozila na prednostnih vožnjah.

Čakajoči v kolonah so seveda pričakovali reševalna, policijska ali gasilska vozila, ampak s svetlobnimi in zvočnimi signali so se po reševalnem pasu pripeljala vozila, ki nekako naj ne bi sodila v to kategorije.

Posnetek vožnje je hitro zaokrožil po družbenih omrežjih. Številni uporabniki tam ugibajo, da so mimo kolon pravzaprav švignili politiki, in se jezijo nad njihovimi domnevnimi privilegiji.

V Zakonu o pravilih cestnega prometa je v 14. odstavku, 30. člena predpisano sledeče:

»V primeru ustavljanja ali zastoja prometa na avtocesti in hitri cesti z dvema ali več prometnimi pasovi za vožnjo v eno smer morajo vozniki med kolonama vozil takoj vzpostaviti reševalni pas, ki je dovolj širok za varno vožnjo intervencijskih vozil. Vozila, ki se ustavljajo ali stojijo na skrajnem levem prometnem pasu, se morajo razvrstiti čim bolj levo, tudi čez robno črto smernega vozišča. Vozila, ki se ustavljajo ali stojijo na ostalih prometnih pasovih, pa se morajo razvrstiti čim bolj desno, tudi čez robno črto smernega vozišča, kar vključuje tudi odstavni pas.«

Pri definiciji intervencijskega vozila pa je zakon precej širok, saj to opredeljuje kot »motorno vozilo, ki je posebej označeno in je na izvrševanju določene naloge«. V praksi pa med intervencijska vozila štejemo: policijska vozila, reševalna vozila, gasilska vozila ter vozila zasebnih podjetij, ki prevažajo gotovino ali druge vrednostne pošiljke.

S spleta

Komentarji (1)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.
Spellbound Dizzy (nepreverjen)

Slovenska specialnost hehe. Saj se tukaj dogaja vse po reku: prosto po Prešernu. Ni pravih sankcij policije, ni radarjev in ni nobene morale voznikov. Saj se ne bo nič zgodilo in so glavni junaki naših cest. So pa kandidati za kakšen novi akcijski film. Saj je v Sloveniji celotna zgodba na komedijantih in ostalih džekih, ki imajo status "nedotakljivi"

Starejše novice