Foto: Stane Kocutar
Pa ga imamo! To je predrznež, ki je na Lentu podrl vrbo in pognal strah v deblo Stari trti.

Bober, ki ga bližina ljudi prav nič ne moti, je za svoje novo domovanje izbral kar mariborski Lent. Četudi so bobra v zadnjih letih že večkrat ob Dravi opazili tudi v Lovski zvezi Maribor, pa je v zadnjih dneh ta zataval kar na Lent, kjer je tik ob Starem mostu, natančneje ob sprehajalni poti, te dni podrl eno od vrb.

»Naš relativno novi someščan bober je pričel 'uradovati' tudi na Lentu,« je na družbenem omrežju Facebook opozoril mestni vinčar Stane Kocutar.

Iz tega razloga so po nasvetu strokovnjakov zavarovali Staro trto, in sicer z zaščitno mrežo, dodali pa so tudi elektronski odvračalec. 

Bobra, ki mu je Kocutar nadel ime Castor, po latinskem imenu te vrste Castor fiber Linnaeus, pa so opazili tudi sprehajalci. 

Dva posnetka mariborskega bobra nam je poslal bralec in zapisal, da je bobra uspelo posneti njegovi prijateljici na sprehodu s psom. Oba posnetka ji je uspelo narediti zgodaj zjutraj v okolici dvoetažnega mostu.

Video: Alenka Fajfar

Ste vedeli?

Bober je sicer izključno rastlinojed. Hrani se večinoma z zelišči in vodnimi rastlinami ter lubjem, poganjki in listjem dreves in grmov.

Pogosto podira tudi večje mehkolesne listavce, s katerih odgrizne manjše veje in jih odvleče v podzemne brloge, kjer jih skladišči za zimo.

Njegov dom je namreč brlog, sestavljen iz več sob, ki si ga izkoplje v brežino struge. Od vode pa se le redko oddalji za več kot 50 metrov. Znano je tudi, da drevesa, bober podira predvsem jeseni in pozimi. Grize jih tudi takrat, ko jih ne potrebuje za hrano, ampak si mora brusiti zobe, ki mu rastejo vse življenje.

V naravi je bober ključna vrsta, ki s svojo dejavnostjo vzdržuje in uravnava vodotoke, zvišuje podtalnico, z jezovi blaži hitrost vode in oblikuje mokrišča. Z aktivnostmi ustvarja številna raznolika življenjska okolja, primerna večjemu spektru živali.

Video: Alenka Fajfar

Komentarji (8)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.
Majkl (nepreverjen)
Komentar je zaradi velikega števila negativnih odzivov skrit.

Zracna pa gremo!

ovi (nepreverjen)

...na entlich ( no končno)- po 2 letih (pazi 2 -letih!) je "končno" uspelo na telefon posneti bobra , kateri plava na krmišče (btw.- pred 2 letoma sem ga videl prvič osebno- samo fotkal ga pa nisem- zakaj ? Ker-namenoma ga nisem, ščitim vrsto... brez oklepaja...

Vprašanje: - zakaj se je videoposnetek pojavil ravnozdaj (namenomaskupaj)- ni pa videoposnetkov o šakalih, jazbecih in rakunih ter anokih (če sploh veste, kaj je to, jagri)?Jp- ti so tudi meščani, pravtako kot trikotničarke in signalni raki - če smo že pri biološki raznovrstnosti-brez slušalk v ušesih in fitnestiminga bi to morala videti/slišati skoraj vsaka tekačica ali tekač,- niste pa videli Modrijan.ov...in jumpov, neposnetih iz MostaKoroškega......

anok- rakunji pes (prvič v MB viden pred letom dni -nedokumentirano- z pričo, btw), 2023 pa bo prispevek ,a ne, mojstri ?

ps. ovo zračno pa si lahko- če si car- daš v usta in puf - ode 8 smica-modrostni, hin pa nedeš ;-)

preveč direkt ?- ovadite me !

In reply to by Majkl (nepreverjen)

Sinetz (nepreverjen)

kje bi se lahko včlanil v pesojebsko društvo
oziroma kar direkt v pesojebsko stranko

In reply to by ovi (nepreverjen)

ovi (nepreverjen)

vsako jutro -po 6. 50- io (Jazsam)in pes ,,,zlahka, brate - trolle- pa da te vidim...

In reply to by Sinetz (nepreverjen)

Pohorčan (nepreverjen)

Ke bi te pesojebec rad? Kuj bi te sfockal nah pa bi te še zbincal. Seronja komu boš te ti grozija????

In reply to by ovi (nepreverjen)

Jezni Joža (nepreverjen)

Pustimo atrakacijo, delajmo po logiki. Bobra ulovit in ga preselit v bolj primerno okolje! V čem je problem? Bo res moral pregriznit staro trto da se bo nekdo zganil?

Surfeiter (nepreverjen)

jebeš staro trto
čuvaj zdravje

In reply to by Jezni Joža (nepreverjen)

stevo z banja luke (nepreverjen)

jebeš zdravje
čuvaj staro trto

In reply to by Surfeiter (nepreverjen)

Starejše novice