Mlada ekipa podjetnikov iz Maribor je nadgradila svojo podjetniško idejo in iz odpadnih surovin naredila proteinsko tablico.

Podjetje Kokica se je razvilo iz sanj mlade ekipe ustanoviteljev, ki si je želela kokic, ki se ne bi lovile v zobe. Pogoj za to je, da so kokice perfektno pečene in brez ostankov. Svoje otroške sanje so Špela in Maja Lukas ter njuni ljubezenski polovici Uroš Požgan in Alen Velcer uresničili in nastala je Pokica, na zraku pečena kokica, ki se ne lovi v zobe in ki jo je užitek jesti.

Pomemben mejnik v njihovi poslovni poti je predstavljala uvrstitev v televizijsko oddajo Štartaj Slovenija.

Klasično Pokico nadgradili z okusi

Za izdelavo Pokice uporabljajo gensko nespremenjeno koruzo, ki jo brez olja popokajo na vročem zraku. Osnovno Pokico so nadgradili še z različnimi okusi, kot so denimo z mešanico črne in bele čokolade, domačega jabolčnega štrudla ali pa karamele in arašidovega masla ter slanine in dimljene paprike.

Iz odpadnih Pokic razvili Čokico

Med postopkom izdelave kokic te večkrat presejejo, s čimer izločijo nepravilno počena koruzna zrna ter kokice nepravilnih oblik. Ti ostanki so doslej romali v odpadke. Mladim zagnanim podjetnikom to ni dalo miru, zato so poskušali najti način, kako bi iz ostankov kokic naredili nov izdelek, s katerim bi dosegli optimizacijo proizvodnje ter zmanjšali količino zavržene hrane.

Ostanke so zmleli v fin prah, kateremu so dodali sadje, čokolado ter ostale dodatke in nastala je Čokica. Gre za beljakovinsko oziroma proteinsko tablico, ki je lahko hranljiv in nasiten posladek. 

»S projektom bomo prispevali k zmanjšanju zavržene hrane. Znotraj podjetja bomo z optimizacijo proizvodnje lahko ves presežek nadaljnjo uporabili. Tako bo nastal popolnoma nov izdelek, katerega razvijamo v projektu Čokica,« pravi Uroš Požgan.

Za masovno proizvodnjo Čokice je bila potrebna še investicija v poseben stroj, vendar zanjo niso imeli dovolj finančnih sredstev. Za izvedbo inovacijskega projekta Čokica so se zato prijavili na razpis za nepovratna sredstva Slovenskega podjetniškega sklada – Razpis P2 ter pridobili potrebna sredstva. 

Naložbo sofinancirata Republika Slovenija in Evropska unija iz Evropskega sklada za regionalni razvoj. Javni razpis za izbor operacij se izvaja v okviru »Operativnega programa za izvajanje evropske kohezijske politike v obdobju 2014-2020«.

Kljub temu, da projekti podprti v okviru evropske kohezijske politike predstavljajo enega izmed bolj oprijemljiv dokazov vpliva Evropske unije na vsakdanje življenje državljank in državljanov, pa se očitno tega, vsaj glede na raziskave, zaveda relativno malo Evropejcev. Namreč le dobra tretjina evropskih državljanov pozna projekte, ki so bili v njihovi regiji sofinancirani s strani različnih skladov v okviru evropske kohezijske politike. Tisti, ki pa te projekte poznajo, pa imajo do njih v veliki večini pozitiven odnos.
 
Konzorcij medijev TV IDEA, Sobotainfo.com, Mariborinfo.com in Ptujinfo.com izvaja projekt »Kohezijske zgodbe« v okviru katerega bomo v prihodnjem obdobju predstavljali zgodbe ljudi, ki jim je evropska kohezijska politika spremenila življenje.

Več informacij o evropski kohezijski politiki v Sloveniji je na voljo na tem naslovu.

Vsebina filma ne odraža nujno uradnega mnenja Evropske unije. Za navedene informacije in mnenja so odgovorni izključno avtorji filma.

S spleta

Komentarji (3)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.
zvodnik milan (nepreverjen)

ko sem pa jaz zaprosil za državna srestava pa mi niso ugodili in to zato, ker imam prestar delovni kader,Ja moji dve odsluženi prostoitutki bi tudi potrebovali tehnološke spremembe, pa nimam denarja za nabavo nadomestnih delov

Danvid (nepreverjen)

Kar nekaj' sramota.

BojanBau (nepreverjen)

Bravo! Dosti se da, če je volja!

Starejše novice