Razkorak med željo in spremembo je lahko velik. Včasih si ne upamo stopiti iz cone udobja in narediti korak naprej. Velikokrat je življenje tisto, ki povleče svoje niti in nas prisili, da zavijemo na pravo pot.

Dokler nam zdravje služi, nismo prisiljeno v spremembo, meni Renata Janža, ki se je več let borila z odvečnimi kilogrami, zaradi odvečne teže pa se je borila tudi z visokim pritiskom. Nato se je odločila narediti spremembo in se je udeležila delavnice Zdravo hujšanje, ki jo izvaja Center za krepitev zdravja Zdravstveni dom Murska Sobota.

Center za krepitev zdravja kot vzvod sprememb pri posameznikih

V okviru projekta Krepitev zdravja za vse, Zdravstvenega doma Murska Sobota, deluje tudi Center za krepitev zdravja kot samostojna enota v zdravstvenem domu. Ta izvaja zdravstveno vzgojne obravnave ter aktivnosti krepitve zdravja in zmanjševanja neenakosti v zdravju pri prebivalcih vseh populacijskih skupin v lokalnih skupnostih.

Center za krepitev zdravja nudi vrsto programov za krepitev zdravja, poglobljenih obravnav in delavnic, s pomočjo katerih pomagajo izvesti spremembe pri posameznikih.

Udeležencem omogočajo celostno obravnavo dejavnikov življenjskega sloga in nudijo vso potrebno strokovno podporo in pomoč pri doseganju ciljev.

»Odločila sem se, da v življenju nekaj spremenim in pristopila k delavnici Zdravo hujšanje,« nam zaupa Renata.

Delavnica Zdravega hujšanja sestoji iz skupinskega vadbenega dela in individualnega dela, na temo zdrave prehrane in psihološke podpore. 

Ključnega pomena je spodbuda in motivacija

»Ko sem pristopila k delavnici, sem bila preplašena, a je bil strah popolnoma odveč,« odkrito pove Renata in v isti sapi doda, da jo je osebje Centra za krepitev zdravja zelo lepo sprejelo.

»Motivirali so nas na drugačen način, tak bolj sproščen. Ne le to, znali so prisluhniti našim težavam in nas razumeli,« nadaljuje.

Delavnica združuje in opogumlja

Na delavnici je stkala tudi veliko prijateljskih odnosov in srečala ljudi s podobno življenjsko zgodbo. Ti so jo iz dneva v dan bodrili in tudi z njihovo pomočjo ji je na koncu uspelo.

Danes piše uspešno zgodbo o hujšanju

Renata je premagala oviro, ki se je dolga leta zdela nepremostljiva in ji je uničevala voljo do spremembe. Danes piše uspešno zgodbo o hujšanju. V svoji koži se počuti odlično, tudi njeno zdravstveno stanje se je korenito izboljšalo, a kot pravi, obiska nadaljevalne delavnice ne misli opustiti. Želi si, da bi njene izkušnje in prehojena pot marsikomu pomagale kot spodbuda.

Kljub temu da projekti podprti v okviru evropske kohezijske politike predstavljajo enega izmed bolj oprijemljivih dokazov vpliva Evropske unije na vsakdanje življenje državljank in državljanov, pa se očitno tega, vsaj glede na raziskave, zaveda relativno malo Evropejcev. Namreč le dobra tretjina evropskih državljanov pozna projekte, ki so bili v njihovi regiji sofinancirani s strani različnih skladov v okviru evropske kohezijske politike.

Tisti, ki te projekte poznajo, pa imajo do njih v veliki večini pozitiven odnos. Center za krepitev zdravja je sofinanciran iz Evropskega socialnega sklada.

Konzorcij medijev TV IDEA, Sobotainfo.com, Mariborinfo.com in Ptujinfo.com izvaja projekt »Kohezijske zgodbe« v okviru katerega bomo v prihodnjem obdobju predstavljali zgodbe ljudi, ki jim je evropska kohezijska politika spremenila življenje.

Več informacij o evropski kohezijski politiki v Sloveniji je na voljo na tem naslovu.

Vsebina filma ne odraža nujno uradnega mnenja Evropske unije. Za navedene informacije in mnenja so odgovorni izključno avtorji filma.

S spleta

Komentarji (0)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.

Starejše novice