Kako je ŠTUK nastajal? Kaj vse ga je zaznamovalo v treh desetletjih?

Študentski kulturno - prireditveni center ŠTUK, ki se nahaja v mariborskem študentskem kampusu na Gosposvetski, je lani praznoval 30 let delovanja. Ob praznovanju tega zavidljivega jubileja pa je nastal kratki dokumentarni film, ki prikazuje, kako je ŠTUK nastajal, kaj vse ga je zaznamovalo v treh desetletjih, katera imena so ustvarjala zgodbo o ŠTUK-u in kaj o njem menijo najbolj znani slovenski glasbeniki.

Ob ustanovitvi Študentska komuna

Študentski kulturno-prireditveni center ŠTUK je bil ob ustanovitvi poznan kot Študentska komuna, katere zgodba sega v december 1985, aktivno delovanje se je pričelo s 1. januarjem 1986. Prostor je služil vsem obštudijskim dejavnostim, na kulturno-umetniškem, plesnem in glasbenem področju, gledališkem snovanju, videoteki ter izobraževanju.

Tudi odskočna deska mladim skupinam

Vse od tedaj ŠTUK velja za valilnico talentov, prostor, kjer mladi lahko unovčijo svoje znanje in ga pokažejo drugim, prostor, kjer se vse generacije lahko sprostijo, hkrati pa je odskočna deska številnim mladim glasbenim skupinam, ki so kasneje prepoznavne po vsej Sloveniji in tudi tujini. Številne generacije v zadnjih treh desetletij pa so tiste, ki so ŠTUK postavile v središče študentskega in obštudijskega dogajanja na Štajerskem in mu s svojo prisotnostjo dale dušo.

Koncertni prostor znan po vsej Sloveniji

Skozi zgodovino je ŠTUK spreminjal svojo zunanjo in notranjo podobo, njegov namen pa je še do danes ostal isti. Zadnjo večjo prenovo je prostor doživel poleti 2012. Poleg številnih kulturnih ter izobraževalnih dogodkov, je prostor ŠTUK-a eden izmed tistih dejavnikov, ki močno izstopa v kakovosti izvedbe koncertov, saj velja za enega najbolj primernih in najbolj opremljenih koncertnih prostorov v Sloveniji. Vse od leta 1986 pa je ŠTUK gostil številne glasbene goste: Električni orgazam, Psihomodo Pop, Lačni Franc, Pankrti, Res Nullius, Zabranjeno pušenje, Preporod, Let 3, Agropop, Laibach, Zmelkoow, Rambo Amadeus, Riblja Čorba, Parni Valjak, Vlado Kreslin, Magnifico, Kingstoni, Mi2, Big foot mama, Siddharta, Tabu, Martin Garrix, S.A.R.S., Dubioza kolektiv … A to je le nekaj imen iz nabora številnih nastopajočih.

Video in montaža: ŠOUM

S spleta

Komentarji (0)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.

Starejše novice