Pred dnevi so objavili posnetek, kako so strokovnjaki za neeksplodirana ubojna sredstva 25. julija v bližini gradu Vurberk deaktivirali 250-kilogramsko letalsko bombo.

25. julija so strokovnjaki za neeksplodirana ubojna sredstva v bližini gradu Vurberk deaktivirali 250-kilogramsko letalsko bombo iz druge svetovne vojne, katere uničenje je bilo eno najzahtevnejših v slovenski zgodovini.

Spomnimo ...

41-letni domačin je letalsko bombo s sinom našel ob iskanju zaklada in jo dvignil z dvigalko za avto ter odpeljal domov. To početje je bilo zelo nevarno, saj je bila bomba v stanju, ko bi jo lahko aktiviral že vsak tresljaj. Prav zaradi tega so pristojni podrobno pripravili plan za uničenje in zaradi zagotovitve varnosti zaprli območje v okolici gradu ter evakuirali 400 prebivalcev v radiju enega kilometra okrog najdišča.

Kako je potekala deaktivacija?

Strokovnjaka za neeksplodirana ubojna sredstva sta najprej na zadek bombe namestila usmerjeni eksploziv, ki naj bi odrezal sprožilni mehanizem od eksploziva v bombi, nato sta se umaknila. Od tu naprej so deaktiviranje upravljali na daljavo. S posebnim sistemom vlečnice so bombo premaknili od stanovanjske hiše najditelja za 30 metrov do mesta deaktivacije oziroma do jame, ki z varovalnim nasipom v globino meri 7 metrov in pol.

Po deaktivaciji so vsi objekti v neposredni okolici uničenja vključno z gradom, župniščem in cerkvijo ter objektov v lasti najditelja bombe ostali nepoškodovani. Prav tako ni bilo drugih vplivov na okolje. Okoliški prebivalci pa so se lahko vrnili v svoje domove.

S spleta

Komentarji (0)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.

Starejše novice