Eko-socialna kmetija Korenika piše svetlejšo prihodnost sicer zapostavljenim posameznikom in vrača nasmehe na obraz ljudem.

Eko-socialna kmetija Korenika je inovativno socialno podjetje z velikim čutom odgovornosti za družbo in ljudi in priznan primer dobre prakse na področju socialnega podjetništva, zaposlovanja invalidov in oseb iz drugih ranljivih družbenih skupin ter zaščitnega zaposlovanja. Korenika je svoje poslanstvo pričela udejanjati leta 2008, ko je skupaj z društvom Mozaik pričela z obnovo zapuščene kmetije ter prvimi izobraževalnimi delovnimi aktivnostmi.

Korenika je v tem času nudila zaposlitev številnim posameznikom, ki bi sicer bili težko ali celo nezaposljivi. Med te sodita tudi Sonja Car, ki je po možganski službi morala opustiti odgovorno delovno mesto na banki, in Simon Kerčmar, ki sodi med težko zaposljive osebe.

Zeliščni vrt je srce Korenike

Na Koreniki so vzpostavili sistem ekološke pridelave in predelave živil, tako na dobrih 20 hektarjih površin pridelajo poljščine, zelišča, sadje in zelenjavo, v naravi pa naberejo sadeže in gobe, ki jih predelajo v ekološke izdelke. Čudovit ambient zeliščnega vrta, kjer je svoje novo poslanstvo našla Sonja, je plod dela vseh zaposlenih, zato mu pravijo tudi skupnostni vrt.

Ni le proizvodni obrat, temveč tudi prostor za druženje in sprostitev, in predstavlja najmočnejši povezovalni element Korenike.

Na posestvu številne živali

Med obiskom Korenike pa lahko občudujemo tudi številne domače živali. Na posestvu vidimo konje, pritlikave koze, ovce, zajce, race, krškopoljske prašiče, mačke in številne druge živali. Z namenom pridelave mesa imajo na kmetiji le prašiče, medtem ko so ostale tam za popestritev kmetije. Zanje skrbi tudi Simon Kerčmar, ki je na Koreniki po daljšem iskanju našel svojo prvo zaposlitev.

»Tu se počutim kot doma, nikamor drugam nočem iti,« nam v pogovoru zaupa Simon, ki ga hkrati tudi skrbi, kaj bo z njim, ko se petletni program, v okviru katerega je zaposlen, izteče.

Simon na Koreniki ni našel le prve zaposlitve, temveč tudi prijatelje in svoj drugi dom.

Kljub temu da projekti podprti v okviru evropske kohezijske politike predstavljajo enega izmed bolj oprijemljiv dokazov vpliva Evropske unije na vsakdanje življenje državljank in državljanov, pa se očitno tega, vsaj glede na raziskave, zaveda relativno malo Evropejcev. Namreč le dobra tretjina evropskih državljanov pozna projekte, ki so bili v njihovi regiji sofinancirani s strani različnih skladov v okviru evropske kohezijske politike. Tisti, ki pa te projekte poznajo, pa imajo do njih v veliki večini pozitiven odnos.
 
Konzorcij medijev TV IDEA, Sobotainfo.com, Mariborinfo.com in Ptujinfo.com izvaja projekt »Kohezijske zgodbe« v okviru katerega bomo v prihodnjem obdobju predstavljali zgodbe ljudi, ki jim je evropska kohezijska politika spremenila življenje.

Več informacij o evropski kohezijski politiki v Sloveniji je na voljo na tem naslovu.

Vsebina filma ne odraža nujno uradnega mnenja Evropske unije. Za navedene informacije in mnenja so odgovorni izključno avtorji filma.

S spleta

Komentarji (0)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.

Starejše novice