Po sledeh svetlobe lučk in latern, ki osvetljujejo skrite kotičke mesta ...

Festival Vilinsko mesto, ki je skupni projekt Narodnega doma Maribor, društva Hiša! (Živa Dvorišča) in Zavoda MARS Maribor, je praznik svetlobe. Toda ne kričave svetlobe trgovskih izložb in reklam, temveč svetlobe, ki ji obliko in zgodbo vdahnejo priznani svetlobni umetniki. 

»Pa prasketajoče svetlobe iskric v rokah vil in vilincev. Svetlobe lučk in latern, ki nam osvetljuje pot do skritih kotičkov mesta. Navihane svetlobe, ki jo prižgemo v otroških očeh in prijazne, tople svetlobe ki jo nosimo v srcu!« vabijo organizatorji.

Sprehodi? Odkritja!

Po skritih, zavitih ulicah lahko skupaj z odličnimi in jezičnimi Rajzefibrovimi vilinskimi vodiči, med katerimi bo celo sam nadvojvoda Janez, odkrivate mariborske zgodbe. 

Zgodbe o mestu in ljudeh, skrite za zidovi zgradb, mimo katerih hodimo vsak dan, pa ne vemo zanje. 

To so ključni datumi:

3. december, 17.00 - Kult:Ura z vinom 
10. december, 17.00 - Maribor Metropola 
13. december, 18.00 - Na grmado z njo! 
17. december, 17.00 - Rokenrola 

Vodstvo po Lumini in svetlobne delavnice 

Vila Maja bo obiskovalce 6. in 12. decembra ob 18. uri popeljala na kraje, kjer v temi žarijo Luminine umetnine: »S seboj bomo nosili laterne, ki jih bomo pred sprehodom izdelali sami. Okrepčani s toplim čajem jih bomo ponesli na ulice in trge. Žarele pa ne bodo le inštalacije in laterne, ampak tudi naša radovednost in dobra volja.«

KUD LJUD - Kako je nastal svet?

V Vetrinjskem dvoru 16. decembra ob 18. uri ne zamudite zgodb o nastanku sveta. Veliko je zgodb o nastanku sveta in vse so resnične, pravijo v KUD Ljud.

»Otroci postavljajo najrazličnejša vprašanja, na katera ni mogoče enoznačno odgovoriti. Od kod življenje? Ali kamen boli? Ali opica ljubi drevo? In nenazadnje: Kako je nastal svet? Že tisočletja ljudje pripovedujemo zgodbe; z metaforami odgovarjamo tam, kjer ni mogoče zadeti naravnost, z vsakdanjo govorico. Miti z vseh strani neba ponujajo odgovore, ne dogmatičnih ali dokočnih, temveč takšne, ki kot poetične zagonetke burijo domišljijo in porajajo nova vprašanja,« vabijo.

Koledovanje 

Koledniki bodo Gosposko, Slovensko in Jurčičeve in Vetrinjski dvor zavzeli 19. decembra od 17. ure dalje: »Ko na mestnih ulicah in trgih zazveni pesem, vemo, da so v mestu koledniki. Pridružite se jim in odkrijte napeve iz bogatega slovenskega ljudskega izročila, nato pa skupaj s someščani in obiskovalci prazničnega mesta zapojte Sveto noč.« 

Iskrenje - Slovo od Vilinskega mesta 

28. decembra ob 19.30 na Trgu Generala Maistra bomo Vilinskemu mestu pomahali v slovo: »Prižgali bomo iskrice in se v družbi njihovih radoživih švigajočih zvezdic skupaj z družino, prijatelji in someščani poslovili od leta, ki nas zapušča in odprli vrata novim izzivom in dogodivščinam, ki nas čakajo v 2020. Da bodo želje za novo leto še trdneje držale, jih bomo zapisali na papir, vse slabo, kar se je zgodilo v preteklem, pa simbolično vrgli v plamene. Naj pokanje petard in raket raje zamenjajo prijazno vzdušje Iskrenja in prijetna družba prijateljev in someščanov!« 

S spleta

Komentarji (1)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.
BorisH (nepreverjen)

Lepo!

Starejše novice