Največji štajerski vinarji so te dni že začeli trgatev.

Prvi so se dela lotili v Radgonskih goricah, kjer so specializirani za penine in z njimi povezanimi ranimi sortami, medtem ko so v največji kleti - ormoško-ljutomerski družbi Puklavec Family Wines, najprej potrgali muškat ottonel za mošt, ki ta teden že prihaja na trgovske police, poroča STA.

Kot je za STA povedala Sonja Erčulj iz Puklavčeve kleti, so trgatev začeli prejšnji teden, zdaj pa nadaljujejo s trganjem sort za peneča vina, kot so chardonnay in modri pinot. Prihodnji teden bodo predvidoma nadaljevali z redno trgatvijo ostalih sort za mirna vina, kot sta sauvignon in sivi pinot, končali pa naj bi okoli 20. oktobra s poznimi sortami, kot sta šipon in renski rizling.

V Ormožu pričakujejo okoli 4,3 milijona litrov vin

V Ormožu ocenjujejo, da bodo letos okoli 4200 ton pobrali iz lastnih vinogradov, še dodatnih 1800 ton pa jih bodo odkupili od kooperantov, kar bi skupaj pomenilo približno 4,3 milijona litrov vin letnika 2019. Do sprememb je prišlo letos pri odkupnih cenah, ki so v povprečju za 17 odstotkov višje kot lani, poroča STA.

»Kakovostno so pričakovanja zelo visoka. Trenutno je v grozdju lepo izražena aromatika, zrele kisline in višji sladkorji, zato si obetamo elegantna, harmonična in sortno izražena vina letnika 2019,« pravi prvi mož in glavni enolog Mitja Herga. Dodaja še, da so se skozi leto spopadali z dokaj vlažnim in deževnim vremenom, ki je od vinogradnikov zahteval več truda, poroča STA.

V Ptujski kleti trgatev deset dni kasneje

V Ptujski kleti so po zadnjem vzorčenju grozdja ugotavljali, da bo letošnja trgatev vsaj deset dni pozneje kot lanska, zato s trgatvijo začenjajo v teh dneh. Tudi pri njih bodo najprej začeli trganjem muškat ottonela in rizvanca, nato pa z belim in sivim pinotom ter chardonnayem, še poroča STA.

Kot je za STA povedal direktor kleti Tine Kek, količinsko za zdaj kaže podobno kot letnik 2016, kar pomeni boljše kot leta 2017, vendar manj kot lani.

»Kakovostno je grozdje po večini v dobrem zdravstvenem stanju, razen na legah, ki jih je prizadela toča in kjer se je pojavila okužba z oidijem. Takih leg je okoli deset odstotkov,« je za STA pojasnil Kek.

Pričakujejo, da bodo odkupne cene grozdja nižje

»Če je še nekaj let nazaj grozdja primanjkovalo, ga je zadnji dve leti veliko več od povpraševanja. Glede na povečano ponudbo pričakujemo, da bodo odkupne cene na trgu znatno nižje. Ponudbe za grozdje prihajajo dnevno in doslej smo dobili že za skoraj tisoč ton dodatnih ponudb različnega grozdja iz različnih delov naše vinorodne dežele,« pravi Kek, a zagotavlja, da bodo od dolgoletnih kooperantov dogovorjene količine odkupili po pogodbenih cenah, ki so sicer trenutno višje od tržnih.

V Radgonskih goricah pa so s trganjem začeli že 20. septembra, seveda sort, ki so namenjene njihovim glavnim proizvodom - peninam.

Letos je grozdje začelo dozorevati deset dni kasneje

V primerjavi z lanskim letom je grozdje začelo dozorevati okoli deset dni pozneje, še vedno pa je to precej prej, kot je bilo običajno še pred desetletjem, še poroča STA.

Kot je za STA povedal glavni enolog Gorazd Kovačič, kaže na 15 do 20 odstotkov nižji pridelek kot lani, kar pomeni, da bo šlo za količinsko povprečen letnik, ob tem pa pričakujejo kakovostno dobro letino. »Trta je rastlina dežja in sonca in letošnje vreme ji je odgovarjalo. Smo pa imeli letos kar veliko dela z zaščito vinogradov,« je dodal.

Od pogodbenih kooperantov bodo prevzeli ves dogovorjeni pridelek, kar pomeni okoli 35 odstotkov vsega grozdja, odkupne cene pa so bile dogovorjene že prej in so enake lanskim. Skupni pridelek bi se letos lahko približal 5000 tonam.

V konjiškem Zlatem griču so se trgatve prav tako lotili ta teden, najprej z belim pinotom za penine, nadaljevali pa jih bodo z rizvancem, kernerjem, sauvignonom in chardonnanyem.

Direktor kleti Silvo Žižek letino količinsko ocenjuje kot dobro: »V naših vinogradih bo pridelek manjši kot lani, pri pogodbenih vinogradnikih pa pričakujemo nekaj več grozdja. Za nas to pomeni, da bomo skoraj v celoti izkoristili zmogljivosti kleti,« je za STA povedal Žižek, ob tem pa dodal, da so začeli z obnavljanjem vinogradov, zato bo v naslednjih petih letih delež lastnega grozdja za okoli 40 odstotkov manjši, delež odkupljenega grozdja pa bo narasel na 60 odstoktov.

V konjiški kleti imajo z vsemi kooperanti sklenjene dolgoročne pogodbe, preko katerih lahko nadzorujejo količino, kakovosti in sortno strukturo, ki jo sproti prilagajajo prodaji. Ne glede na veliko ponudba grozdja na trgu, pri njih odkupne cene ostajajo večinoma enake in bodo med višjimi, še poroča STA.

S spleta

Komentarji (0)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.

Starejše novice