Vir: Facebook profil Irena Porekar Kacafura
Viole, najglasnejši navijači Maribora, so okroglo obletnico - 30 let obstoja - praznovale s ponosom, a v Mariboru pustile grenak priokus, na katerega je opozorila restavratorka Pokrajinskega muzeja Maribor Irena Porekar Kacafura.

Kapelo na Grajskem trgu je od letošnjega 2. avgusta 'krasil' vijoličast grafit. »Ja, v Mariboru imamo radi nogomet, a radi imamo tudi kulturno dediščino. Ali je res potrebno oznaniti praznovanje neke 30-letnice na fasadi več kot 300 let stare kapele? Morda pa se v navijaški skupini opogumijo in očistijo svoj podpis,« je z objavo na družbenih omrežjih opozorila restavratorka Pokrajinskega muzeja Maribor Irena Porekar Kacafura.

Sledil je oster odziv mariborske javnosti. »Kjer osel leži, tam dlako pusti,« smo zasledili v komentarjih objave na družbenem omrežju Facebook. »Tako slavijo? Viole? Na njih naj bo mesto ponosno?« se je v komentarju spraševala mariborska kulturnica Zora A. Jurič.

»Žalostno je, da nihče od nogometnega kluba, Viol, politike, vplivnežev ... javno ne obsodi teh packarij. Dajte jim vedeti (predvsem tisti, za koga in s kom navijajo), da to ne sodi med 'navijanje',« je zapisal mariborski svetnik iz vrst Levice Vlado Šega. Mariborska poslanka in mestna svetnica Lidija Divjak Mirnik pa je ob deljenju objave dodala: »Naše kulturne dediščine ni potrebno uničevati, čeprav imamo nogomet vsi radi.«

Zdaj so se na uradnem Facebook profilu odzvale Viole same ...

»Viole Maribor se zavedamo pomena kulturne dediščine našega mesta. Maribor nam predstavlja dom, prostor, s katerim se zlahka poenotimo, smo nanj ponosni in predvsem nam je zanj MAR. Ravno zato se ne strinjamo s popisanim zidom kapele v centru mesta,« začenjajo zapis.

»Za steno dotične kapele smo poskrbeli, saj je v tem času že bila popravljena in prebeljena,« zatrjujejo.

»Seveda podpiramo naše člane pri izražanju svoje pripadnosti skupini, mestu in klubu preko grafitov. Zato apeliramo na vse člane, ki imajo željo, da nas kontaktirajo, saj jih bomo tako lažje usmerili na zidove, katere imamo namen porisati,« še dodajajo Viole in svetujejo: »V primeru solo akcij pa sporočamo, naj bodo posamezniki pozorni, katere zidove bodo porisali. Seveda, ni potrebno posebej poudarjati, naj stavbe, ki predstavljajo pomembno kulturno dediščino našemu mestu pustijo pri miru.«

30 let Viol

Prva tekma, na kateri se je navijaška skupina Maribora pojavila organizirano - takrat še pod imenom Marinci - na južni tribuni, je bila 2. avgusta 1989 v takratnem pokalu Maršala Tita, proti Spartaku iz Subotice. Skupino so tedaj sestavljali večinoma osnovnošolci, stari okoli štirinajst let. 

Nogometni klub Maribor je v tistem obdobju igral v medrepubliški ligi zahod. Na zadnji tekmi medrepubliške lige pred osamosvojitvijo Slovenije se je skupina preimenovala v Viole Maribor.

S spleta

Komentarji (2)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.
Kritik (nepreverjen)

Maribor ni nogomet! Zaradi nogometa je MB dobil sloves mesta vandalizma in zaostalosti ,kar se odraža v tujih naložbah . Sloves ima edino med huligani .

gost27 (nepreverjen)

Viole ste ene velike seronje!!!!!!

Starejše novice