Pohorske žage, avtohtone pohorske smuči po načrtih Leona Štuklja. 90-letna družinska tradicija se nadaljuje.

Na Pohorju se uveljavlja nova blagovna znamka – Pohorske žage. Gre za nadaljevanje devetdesetletne družinske tradicije, ki jo je leta 1926 začel Joško Lebe z odprtjem trgovine z lesom, vodne elektrarne in gostilne v Reki na Pohorju.

Njegovi vnuki so na Pohorju ponovno zagnali izdelovanje avtohtonih pohorskih smuči, po načrtih legendarnega olimpionika Leona Štuklja iz leta 1930. Smuči se izdelujejo v več kot sto let starih delavnicah.

Vsak par smuči unikat

Podjetje Pohorske žage vodi vnukinja Joška Lebeja, magistra ekonomije Sergeja Lebe Čačič, ki ima dolgoletne izkušnje iz financ, skrbi za les in gozdove. Med vnuki Joška Lebeja sta tudi izdelovalca snega za Zlato lisico, brata Andrej in Dragan Rečnik ter novinar Bojan Požar.

Smuči si je možno ogledati v trgovini SB Shop ob spodnji postaji mariborske gondole, kupiti pa jih je mogoče samo po predhodnem naročilu. Da so smuči dokončno izdelane in pripravljene je potrebno čakati tri mesece, stanejo pa 1200 evrov.

Leon, Luka in Ilka – prve tri smučke

Pri izdelavi smuči jih vodi slogan ''od lesa do snega''. Prvi trije pari smuči, ki so jih izdelali pri Pohorskih žagah pa so dobila imena po treh znanih mariborskih športnikih. Modeli prvih treh parov smuči nosijo ime Leona Štuklja, nogometaša Luka Zahovića in seveda mariborske smučarske šampionke Ilke Štuhec.

S spleta

Komentarji (0)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.

Starejše novice