S koncem tega meseca ravnateljica Dijaškega doma Maribor Ksenija Jaušovec odhaja v pokoj, nov vršilec dolžnosti bo postal nekdanji župan Mestne občine Maribor Andrej Fištravec.

Andrej Fištravec je za Mariborinfo neuradno potrdil, da ga je svet zavoda včeraj imenoval za vršilca dolžnosti, vendar zaenkrat še nima sklenjene pogodbe z Dijaškim domom Maribor. Slednje bodo urejali v začetku naslednjega tedna in takrat bo znanih več informacij.

Fištravec v vodenju doma vidi izziv

»To je meni izziv. Moram pa videti, kakšna je situacija. Najprej je bila informacija, da se dom zapira, zdaj vidim, da bo dom delal naprej, da ne bo prišlo takoj do zaprtja. Tako da po mojem obstaja nek manevrski prostor za kakšne inovacije,« je svoje imenovanje za vršilca dolžnosti komentiral Andrej Fištravec.

Dijaški dom Maribor ima pred seboj negotovo usodo

Spomnimo, da je Ministrstvo za izobraževanje, znanost in šport napovedalo ukinitev Dijaškega doma Maribor s 30. junijem 2020. Glavni razlog je bil v upadanju števila vpisanih dijakov. V trenutnem šolskem letu je vpisanih le 60 dijakov. Vpis je v zadnjih desetih letih padel za kar 72 odstotkov.

Sedanja ravnateljica Ksenija Jaušovec je povedala, da pričakuje, da se bo v prihodnjih letih vpis povečal: »Res je, kar ministrstvo navaja, da se je vpis v zadnjih desetih letih zmanjšal. Res pa je tudi, da se je generacija srednješolcev za več kot 30 odstotkov zmanjšala in da bodo naslednje generacije tiste, ki bodo številčnejše.«

Prostore naj bi po zaprtju v celoti prevzel Center za sluh in govor Maribor, ki nedvomno potrebuje nove prostore. Vendar je ministrstvo na začetku tega tedna sporočilo, da zamika zaprtje doma eno leto. 

Dijaški dom bo tako v naslednjem letu ostal odprt. Dijaki in študentje, ki že zdaj bivajo v domu, lahko ostanejo še v šolskem letu 2020/2021. Na novo vpisanih dijakov ne sprejemajo. 

Do konca šolskega leta 2020/21 se lahko tudi nemoteno odvijajo druge dejavnosti v domu, tudi število zaposlenih se ne zmanjšuje.

Kaj se bo z domom zgodilo po enem letu, ni znano

S koncem tega meseca sedanja ravnateljica Ksenija Jaušovec odhaja v pokoj, na mestu vršilca dolžnosti jo bo tako za eno leto zamenjal Andrej Fištravec. Kakšna bo usoda dijaškega doma in zaposlenih po enem letu, ostaja neznanka.

S spleta

Komentarji (5)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.
Dravski gusar (nepreverjen)

Auuuu groza, adijo dijaki in adijo vse skupaj...

Kritik (nepreverjen)

Direktor dijaškega doma ,ki ga mislijo ukiniti ? Kdo je Črni Peter ? Ali ni na Kitajskem ?

Katja7 (nepreverjen)

Eno je teorija,drugo praksa.Ammm....pa bo DEJANSKO hodil/prisel v sluzbo?????No,ker v preteklosti namrec ni rad hodil.Ker mu pac ni bilo.Ni se mu dalo.Samo vprasam...no,glavno,da je prisesan na davkoplacevalski denar...kot vedno.

LudiRudi (nepreverjen)

Maribor je tak fejst nor....kdo se norčuje iz delavcev in denarja davkoplačevalcev ?

shortsnake (nepreverjen)

No, zdaj bo pa šuštra pripeljal 200 Kitajcev in dom bo spet poln....

Starejše novice