Foto: Pokrajinskega muzeja Maribor
V Pokrajinski muzej Maribor so danes predstavili znamko z motivom Vodnjaka pri Mariborskem gradu, ki je novost med serijo znamk Vodnjaki na Slovenskem.

Znamka, ki bo izšla jutri, je bila izdana v sodelovanju Pokrajinskega muzeja Maribor s Filatelističnim društvom Maribor, Filatelistično zvezo Slovenije in Pošto Slovenije. 

Foto: Pokrajinskega muzeja Maribor

Vodnjak, ki bo na priložnostni znamki, stoji na severni zelenici mariborskega gradu. 

»Po navedbah umetnostnega zgodovinarja dr. Sergeja Vrišerja je bil na to lokacijo prenesen leta 1966 iz nekdanjega dvorca Limbuš. Časovno ga lahko umestimo v čas lastništva benediktinskega šentpavelskega samostana, ki je dvorec Limbuš odkupil leta 1666 in ga imel v posesti vse do obsežnih reform Jožefa II., ki je samostan l. 1782 ukinil. Dvorec je nato prešel v državno last in začel propadati. Leta 1797 so ga skupaj s kapelo in pristavo porušili, material pa odprodali,« so zapisali.

Posebnost vodnjaka je kovana železna mreža

Zgodovinarji domnevajo, da je spodnji, trebušast obod vodnjaka, nastal med leti 1666 in 1782, torej v času lastništva benediktinskega samostana iz Šentpavla. 

Foto: Pokrajinskega muzeja Maribor

Kovana železna mreža s spiralasto prepletenim listnim in cvetnim okrasjem, ki se zaključuje v obliki krone je zelo verjetno dodana naknadno in jo lahko datiramo v (pozno) 19. stoletje. Vrh kovinske konice krasi kovana zastavica.

S spleta

Komentarji (0)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.

Starejše novice