Dokončna odločitev o tem, ali bo Slovenija izgubila Zlato lisico, bo znana v prihodnjih tednih.

V torek je odjeknila novica, ki je šokirala ljubitelje smučanja. Iz Smučarske zveze Slovenije so sporočili, da tradicionalne Zlate lisice ni v tekmovalnem koledarju svetovnega pokala za prihodnjo sezono.

Do te odločitve s strani mednarodne smučarske zveze naj bi prišlo zaradi večkratnih prestavitev tekmovanj iz Maribora v Kranjsko Goro in pa odpovedi.

Kar osemkrat prestavljena ali odpovedana

V zadnjih desetih letih je tekmovanje za Zlato lisico bilo kar osemkrat prestavljeno ali celo odpovedano. Zdaj Sloveniji grozi, da v celoti ostane brez Zlate lisice.

Starosta slovenskega smučanja Tone Vogrinec ob teh novicah pravi, da je to prava tragedija za Maribor, za Slovenijo in za slovensko smučanje. 

»Še pred nekaj meseci si tega niti v sanjah nisem upal zamišljati,« je jasen.

Puške niso vrgli v koruzo

Organizatorji sicer poudarjajo, da se na vse pretege trudijo, da Zlata lisica ostane v Sloveniji.

Gregor Lednik, generalni sekretar organizacijskega odbora Zlate lisice, poudarja, da absolutno niso vrgli puške v koruzo in se borijo z vsemi možnimi argumenti, da Zlata lisica ostane v Mariboru oziroma v Sloveniji.

Na Smučarski zvezi Slovenije poudarjajo, da je glavni razlog mednarodne smučarske zveze za odločitev, da Zlate lisice ne da v tekmovalni koledar za prihodnjo sezono predvsem večkratne prestavitve tekmovanja v Kranjsko Goro.

»Najprej si želijo imeti zagotovilo, da bo sneg, to je osnova. In jaz verjamem, da v tej novi sestavi, z večjo vključenostjo mestne občine, ki bi dala pod prioriteto to, lahko dokažemo z nekimi investicijami, tudi shranjevanjem snega čez poletje in potem razgrnitev tega snega v začetku zime,« pa pravi Uroš Zupan, direktor Smučarske zveze Slovenije.

Zastarela infrastruktura ni voda na mlin organizatorjev

Legenda slovenskega smučanja Vogrinec pravi, da v Mariboru ni težava v organizaciji, ampak v zastareli infrastrukturi. Da je treba dopolniti snežne topove in dobiti dovolj vode za zasneževanje. 

»Organizacijsko smo vedno zelo močni, ampak ta infrastruktura na Pohorju je zastarela,« je jasen Vogrinec.

Vsi upajo, da odločitev mednarodne smučarske zveze, ki Zlate lisice ni vključila v koledar tekmovanj za prihodnjo sezono, ni dokončna. Tudi Lednik poudarja, da gre le za osnutek koledarja.

Pred dnevi so se namreč v Planici srečali s predstavniki mednarodne smučarske zveze, kjer so opravili več razgovorov.

Mariborčani želijo, da Zlata lisica ostane 'doma'

Mariborčani, ki smo jih srečali pod Pohorjem, vidijo več razlogov za takšno odločitev mednarodne smučarske zveze, a si vseeno želijo, da Zlata lisica ostane 'doma'. Tako so prepričani, da bi organizatorji morali biti bolj dosledni, saj da je organizacija ključnega pomena.

Menijo pa tudi, da so podnebne spremembe naredile svoje. 

Kakšna prihodnost čaka Zlato lisico za zdaj še ni znano, bi pa naj dokončna odločitev bila sprejeta v naslednjih tednih.

Komentarji (8)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.
pohorskisvizec

Ne vem zakaj se čudite....8x je bila že premaknjena drugam. Že Tona(o njem vpr Matejo Svet) pravi, da je zastarela infrastruktura. Ni pa govora o toplih zimah, otoplitvah v naslednjih letih, o prenizki nadmorskih višini..itd...

Surfeiter (nepreverjen)

Ko je Tito bil živ, smo imeli Zlato lisico pod morsko gladino na 37 stopinj celzija ... ti bedaki je ne bi uspeli organizirat na 2800 m pri idealnih 2 stopiniji celzija ... oj, živote, jebeš li ti još ikoga osim nas Mariborčana?

In reply to by pohorskisvizec

Surfeiter (nepreverjen)

Kakor vedno ... sedaj vsi cvilijo ... jebo te ... Tito, zbudi se že enkrat ...

Maja2022 (nepreverjen)

Včasih se je trlo prostovoljcev predvsem kluba SK Branik, ki so s ponosom pomagali, da je bila proga pripravljena v vseh pogojih. Če bi morali vse te ljudi plačati Zlate Lisice že 'ohoho' krat ne bi bilo. A po vzoru ta glavnih, si zdaj vsi želijo samo še v VIP prostore.

Klasika (nepreverjen)

Bomo imeli kaj drugega, ko ena stvar zaključi se lahko druga začne.

Legionar (nepreverjen)

Tone je ostal v svojem svetu . Smučanje na 600 metri nadmorske višine je možno samo v dvorani . Kaj če bi razmišljali v drugo smer in naredili Pohorje ZELENO IN EKOLOŠKO obljubljeno deželo v EU ?

Pohorc jaka (nepreverjen)

Vilarja in njemu podobne naterat.
Rečnik Drejc naj prevzame s Pohorci pa lahko imamo lisico maja.
Tona ti si se pa tako dovolj zredil s Pohorc jaka

Pohorc jaka (nepreverjen)

Tona oprosti zredil si se na račun smučarije

Starejše novice