Maribor je v pričakovanju 55. Zlate lisice, ki bo na pohorski strmini ta konec tedna gostila najboljše smučarke sveta, med njimi tudi domačo šampionko Ilko Štuhec. Na petkovi tekmi bo navijalo tudi več kot dva tisoč šolarjev.

Potem ko so organizatorji 55. Zlate lisice prejšnji teden dobili zeleno luč dobro pripravljeni smučarski podlagi ni škodilo niti včerajšnji dež v spodnjem delu proge. »Nič škode ni naredil, po dežju gremo še dodatno zmočit teren,« je ob koncu ponedeljkovega dežja na Snežnem stadionu povedal vodja tekmovanja Mitja Dragšič.

Proga še dodatno utrjena, bojazni ni

Delavci so na progo nanesli še več vode, kar je zaradi nizkih nočnih temperatur progo le še dodatno utrdilo. Vse do petkovega veleslaloma so v nočnih urah napovedane temperature pod lediščem, kar pomeni, da bo vsaj prvi dan Zlate lisice minil v enakovrednih pogojih za vse tekmovalke.

A kot kaže, tudi tokrat organizatorjem že pregovorni boj z vremenom ne bo prihranjen. Za sobotni slalomski del je namreč napovedan dež in dnevne temperature blizu 10 stopinjam Celzija.

Navijalo bo več kot dva tisoč šolarjev

Letošnja Zlata lisica je posebna tudi glede termina. Zaradi svetovnega prvenstva, ki se v Äreju začenja že v ponedeljek, bodo najboljše smučarke sveta v Mariboru tekmovale v petek in soboto.

»Ravno ta petek nas je spodbudil k temu, da smo pozvali predvsem osnovnošolce in srednješolce, da pridejo pod Pohorje. V tem trenutku je najavljenih okrog 2.000 otrok, kar bo tej kulisi dalo poseben šarm in veselje,« podrobnosti petkovega veleslaloma razkriva generalni sekretar tekmovanja Srečko Vilar.

Ilka zoper na 'domačem bregu'

Veleslalom bo nedvomno minil tudi v znamenju mariborske smučarske šampionke Ilke Štuhec, ki se je po negotovosti vendarle odločila nastopiti na domači tekmi. To daje tekmovanju poseben pomen, ne le za navijače, tudi za Štuhčevo, ki se nastopa na 'domačem bregu' zelo veseli.

»Priznam, da smo tudi mi čustveno vezani na nastop Ilke. Nenazadnje izhaja iz našega kluba, največ je smučala na tem stadionu in lepo je potem gostiti tako svetovno smučarko s takšnimi uspehi zoper doma. Ilka bo nastopila in to je odlična priložnost, da se ji poklonimo za vse letošnje uspehe in ji damo dodatno motivacijo za naprej,« z nasmeškom pripoveduje Vilar.

Ob Štuhčevi bo na Mariborskem Pohorju ta konec tedna tekmovalo 117 tekmovalk iz 26 držav, med njimi vse najboljše smučarke tako v slalomu kot veleslalomu.

Zlata lisica blagovna znamka tudi v svetovnem smislu

Na Zlati lisici ne bodo manjkala tudi neformalna druženja. »Pridejo ljudje različnih smeri. Od politike, gospodarstva, športa in vsega,« pravi Vilar, ki ob tem poudarja, da tudi ta vidik kaže na to, kakšna blagovna znamka je Zlata lisica.

S spleta

Komentarji (0)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.

Starejše novice