Zaskrbljujoči izsledki ankete Zveze potrošnikov Slovenije o dolgovih Slovencev.

Na Zvezi potrošnikov Slovenije so v okviru izvajanja javne službe obveščanja in izobraževanja potrošnikov, ki jo sofinancira Ministrstvo za gospodarski razvoj in tehnologijo izvedli anketo o navadah pri ravnanju z denarjem.

Med 370 anketiranci je kar vsak drugi zadolžen, večino dolgovi obremenjujejo. Poudarjajo, da je za finančno varnost posameznika ali družine izjemnega pomena, da si potrošniki znamo postavljati cilje.

Vsak drugi zadolžen, kar 12 odstotkov občasno nima denarja za osnovne potrebščine

Med 370 sodelujočih v anketi, skoraj polovica vprašanih (48 odstotkov) trenutno odplačuje vsaj eno vrsto dolga: kredit, limit, lizing, kreditne kartice. Tri četrtine med njimi dolgovi psihično obremenjujejo: 38 odstotkov občasno, 26 odstotkov pogosto in dobrih 10 odstotkov ves čas.

Psihična obremenjenost zaradi dolgov povzroča hud stres, še posebej tistim, ki zamujajo s plačili obrokov. Občasno se to dogaja 17 odstotkov anketirancem, dobrima dvema odstotkoma pa pogosto – med zadnjimi so prav vsi izrazili nenehno psihično obremenjenost zaradi zadolženosti.

Posebej skrb vzbujajoče je, da kar 12 odstotkov vprašanih zaradi višine dolgov občasno ne zmore kriti izdatkov za osnovne življenjske potrebščine (hrana, obleka), dober odstotek pa ima s tem težave redno. 

Postaviti si moramo finančne cilje

V anketi se je izkazalo, da bi potrošniki potrebovali več finančnega znanja, ki pa ga ne cenijo. Na vprašanje, ali bi raje imeli več denarja ali znali bolje ravnati z njim, je  dobrih 70 odstotkov vprašanih izbralo več denarja. Zato se pogosto zgodi, da se v prezadolženosti zaradi napačnega ravnanja znajdejo tudi posamezniki z visokimi prihodki – na primer, skoraj petina bi se pri najemu kredita odločila za tvegan, višji obrok kredita zgolj na podlagi predvidevanj o boljši plači v prihodnosti.

Prav takšne tvegane odločitve in nerazumevanje morebitnih posledic lahko pripeljejo do nezmožnosti odplačevanja dolgov in prezadolženosti. Zato na ZPS poudarjajo, da je za finančno varnost posameznika ali družine izjemnega pomena, da si znamo postaviti finančne cilje. Pomembnost finančnega načrtovanja so na ZPS ponazorili tudi z grafom, iz katerega je razvidno, da si finančne cilje pogosteje zastavijo tisti, ki dolgov nimajo oziroma ne zamujajo z njihovim odplačevanjem, redkeje pa tisti, ki zamujajo z odplačevanjem finančnih obveznosti.

S spleta

Komentarji (0)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.

Starejše novice