V Hiši Stare trte je potekala novinarska konferenca Zavoda za turizem Maribor - Pohorje, s čimer se uradno pričenjajo aktivnosti, povezane z najstarejšo vinsko trto na svetu.

Ob 11. uri to soboto bo na Lentu potekala že 41. rez Stare trte, na kateri bodo zraven rezi trte tudi uradno podelili tako imenovane cepiče najstarejše vinske trte. Letošnja rez bo potekala v družbi Staneta Kocutarja, skrbnika Stare trte, Saše Arsenoviča, gospodarja najstarejše trte in župana Mestne občine Maribor, ter mariborske vinske kraljice Ane Protner in slovenske vinske kraljice Ane Paulin.

Prejemniki cepičev 

Vsako leto Zavod za turizem Maribor - Pohorje izvede razpis, na katerega se lahko prijavijo različna mesta po Sloveniji, kot tudi v tujini.

Tričlanska komisija je letos izbrala, da cepiče med domačimi mesti prejmejo Občina Podlehnik, Društvo vinogradnikov Rogaška Slatina, Etnografsko društvo Tržec in Pogrebno podjetje Maribor.

Med tujimi prejemniki pa so Slovenska kmečka zveza Trst iz Italije, Slovenski dom - Kulturno posvetno društvo Bazovica z Reke na Hrvaškem, Evropski red vitezov vina iz Leobna iz Avstrije ter pobrateno mesto Harkov iz Ukrajine. 

»Ti cepiči in Stara trta imajo zelo velik povezovalni pomen,« pravi Alenka Iskra, podžupanja Mestne občine Maribor. Prav tako poudarja, da je Stara trta že vpisana v Guinessovo knjigo rekordov, sedaj pa se na občini trudijo, da bi najstarejšo vinsko trto zaščitili tudi pod okriljem Unesca. Prav tako je Iskra napovedala tudi ureditev nabrežja Drave in s tem Lenta, kateri projekt bi se naj pričel izvajati predvidoma še v letos.

Stara trta je letos ‘prepomladila’

Stane Kocutar, skrbnik trte pravi, da je trta v tehničnem smislu že obrezana in s tem pripravljena na novo letino. Poudarja, da mila zima ni imela pretiranega vpliva na trto. 

»Vprašanje ni, kako je trta prezimila, ampak kako je prepomladila. Nimamo spoznanj iz preteklosti, kako mile zime vplivajo na rast, ampak poznavanje fiziologije rastlin kaže, da tudi, če so bile temperature tam okoli ledišča, tudi malce pod njim, je to v osnovi za aktivacijo življenjskih funkcij rastlin povsem dovolj,« pravi Kocutar.

Zelena trgatev in zeleno martinovanje

Ker je mesto Maribor tudi nosilec bronastega znaka zelene destinacije, je skladno s tem Zavod za turizem Maribor - Pohorje navezal partnerstvo z društvom Ekologi brez meja. Tako sta oba deležnika podpisala sporazum, s katerim se zavezujeta k temu, da bosta največji prireditvi v Mariboru, martinovanje in trgatev, popeljani in izvedeni z manj odpadki.

Katja Sreš, predstavnica društva Ekologi brez meja, napoveduje določene spremembe, ki jih bodo uvedli na prireditvah. Letos tako pri stojnicah ne bo več zabojnikov. ampak bodo postavili ekološke otoke, ki jih bodo nadzorovali posamezniki in s tem poskrbeli, tudi v večernih urah, da bodo odpadki ločeni pravilno. 

Vsa embalaža gostincev bo iz razgradljivih materialov, kar bo zapisano v razpisih in pogodbah, nadaljevali bodo z dobro prakso pralnih kozarcev, s čimer želijo zmanjšati količino embalaže za enkratno uporabo, obiskovalci pa bodo na prireditev lahko prinesli kar svojo embalažo za hrano in pijačo.

Lani so bile na martinovanju proizvedene tri tone odpadkov, zaradi česar letos pričakujejo, da bo številka nižja in predvsem, da bodo odpadki zbrani ločeno. Ker pa pri ‘zero waste’ pristopu ne govorimo samo o odpadkih, bodo v okviru obeh prireditev organizirani tudi brezplačni avtobusni prevozi.

S spleta

Komentarji (3)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.
Kritik (nepreverjen)

V kolikor je rez vinske trte in Martinovanje največja atrakcija MB potem ste res obupanci in malomeščani. To premore vsaka vas na slovenskem . Ob tem naj dodam,da ima LJ sejem vina in vinske trte imenovano mesto vina .! ?

Haja (nepreverjen)

Saj oni se imenujejo tudi prestolnica, pa prestola niti od blizu videli niso! Če bi pa lahko našo trto presadili v Ljubljano, je že zdavnaj več ne bi bilo v Mariboru.

Legionar (nepreverjen)

Zgodba o povratnih kozarcih je bila Fištravčeva ,ki je naročil 50.000 kozarcev in danes ležijo nekje v kleti občine ! Ali bomo ponovno zapravili nekaj tisoč evrov za kozarce ?

Starejše novice