Cepljenje proti sezonski gripi je dokazano najbolj učinkovit ukrep za preprečevanje obolevnosti in zapletov, ki so lahko posledica gripe.

Cepljenje strokovnjaki priporočajo vsem zdravim osebam, še posebej pa osebam s povečanim tveganjem za težji potek obolenja. To so osebe starejše od 65 let, osebe s kroničnimi obolenji obtočil, dihal, sečil, jeter, presnovnimi, na primer sladkorna bolezen, malignimi, hematološkimi, živčno-mišičnimi in vezivnimi obolenji ter bolniki z boleznimi, ki slabijo imunski odziv, so sporočili iz Nacionalnega inštituta za javno zdravje. 

Pri omenjenih skupinah prebivalstva lahko gripa poteka v težji obliki, zaradi poslabšanja osnovne bolezni pa pogosto zahteva bolnišnično zdravljenje. Večje tveganje za zaplete ob gripi imajo tudi nosečnice, majhni otroci, do dveh let starosti in osebe z izrazito prekomerno telesno težo. V večini zahodnoevropskih in skandinavskih držav se vsako leto proti gripi cepi  več kot 50 odstotkov starejših oseb in oseb z večjim tveganjem za težji potek gripe.

Cepljenje ne nudi popolne zaščite pred okužbo

Cepljenje proti gripi ne nudi popolne zaščite pred okužbo, zato cepljenje priporočamo tudi osebam, ki prihajajo v stik z osebami s povečanim tveganjem za težji potek gripe in jih na tak način dodatno zaščitijo pred prenosom bolezni. S cepljenjem otrok, šolarjev, študentov in zaposlenih lahko preprečimo širjenje bolezni v kolektivu.

Letošnje cepivo proti sezonski gripi vsebuje štiri različne antigene virusov gripe, za katere znanstveniki pričakujejo, da bodo krožili v prihajajoči sezoni gripe. Zaradi vsakoletne zamenjave tipov virusa v cepivu se je proti gripi smiselno cepiti vsako leto.

Redko se pojavijo stranski učinki

Cepivo je sestavljeno iz prečiščenih površinskih antigenov virusov. Cepivo je mrtvo in ne more povzročiti bolezni niti v blagi obliki. Le redko se po cepljenju pojavijo stranski učinki, kot so blago povišana telesna temperatura, slabo počutje, oteklina, rdečina in bolečina na mestu vboda, ki pa izginejo v nekaj dneh. Pri cepljenju proti sezonski gripi ni nikoli bilo opaziti pojava težjih neželenih učinkov, kljub dejstvu da se vsako leto proti gripi cepi več 100 milijonov ljudi.  

Na Nacionalnem inštitutu za javno zdravje, Obnočna enota Maribor, Prvomajska 1, pričnejo izvajati cepljenje proti sezonski gripi in pnevmokokni pljučnici v ponedeljek, 1. oktobra. Cepljenje bodo izvajali od ponedeljka do petka med 8.00 in 12.00. V času od 2. oktobra do 19. decembra bo cepljenje potekalo tudi v popoldanskem času, in sicer vsak torek in sredo od 14.30 do 17.00. Na cepljenje se ni potrebno naročiti. Z 2. novembrom bo ambulanta zaprta. V torek, 30. oktobra, ambulanta v popoldanskem času ne bo obratovala.

Cene cepljenja

Cena cepljenja za vse osebe starejše od 65 let znaša 7,00 evrov. Enaka cena velja tudi za cepljenje nosečnic in kroničnih bolnikov, dihal, sečil, jeter, presnovne bolezni (tudi sladkorna bolezen), nekatere živčno-mišične in vezivne bolezni, maligna obolenja, nekatere bolezni krvi in krvotvornih organov ter bolezni, ki slabijo imunski odziv, ne glede na starost teh bolnikov. Za vse ostale znaša cena cepljenja 14 evrov. 

S spleta

Komentarji (1)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.
Alioness (nepreverjen)

Vse, kar morate vedeti? Pozabili ste priložiti prevedena originalna navodila cepiva, skupaj s stranskimi učinki in podatek, da je cepivo letos le 15% učinkovito.

Starejše novice