Stiske ljudi so se marsikje poglobile, s tem pa so večje breme nase prevzele humanitarne organizacije, ki se z muko trudijo razdeliti količino hrane med pomoči potrebne.

Na območnem združenju ptujskega Rdečega križa v zadnjem letu opažajo vse več revščine in stisk. Koronakriza je s seboj prinesla 20-odstotno povišanje potreb po pomoči. 

»V preteklih letih smo imeli v teh časih, ko so bila ekstremna povpraševanja prosilcev med 700 in 800. Zdaj se za ta isti čas moramo pripraviti na številko do 1000 prosilcev,« pove Marjana Cafuta, sekretarka Območnega združenja Rdečega križa Ptuj. 

Socialno ogroženim razdeljujejo pomoč v obliki prehrambnih paketov, ljudje v stiski pa zaprosijo tudi za finančno pomoč.

»Tega je kar nekaj. Moram reči, da trenutno nimamo na voljo lastnih sredstev, da bi ljudem v tej obliki pomagali,« pove Iztok Krebs, vodja humanitarnega skladišča pri Rdečem križu Maribor. 

Sekretarka Območnega združenja Rdečega križa Ptuj.

En evro pomoči na prebivalca

Na Ptuju so se s 16 tamkajšnjimi občinami dogovorili o sofinanciranju programov Rdečega Križa v višini enega evra na prebivalca. Ker pokrivajo področje Upravne enote Ptuj, pod katero spada med 70.000 in 75.000 prebivalcev, dobijo iz tega naslova prav toliko denarja, ki ga razdelijo med pomoči potrebne. 

To so predvsem starejši, ki jim po plačilu najemnin, elektrike in ostalih položnic ne ostane veliko za preživetje. 

»Če poravnajo stroške položnic elektrike, najemnin, jim skorajda ne ostane za preživetje. Za hrano jim ostane tam od 30 do 50 evrov. Za nekatere to pomeni še makarone in kruha ne vsaki dan,« še pove Cafuta iz Rdečega križa Ptuj. 

Rdeči Križ jim naproti prihaja s prehranskimi paketi, ki vsebujejo olje, konzerve, polento in cedevito, riž, marmelado, zdrob, sladkor, paštete in piškote ter pralni prašek.

Posamezni paket pomoči v vrednosti 17 evrov je namenjen tričlanski družini. 

Vse manj paketov pomoči iz Evropske unije

Pomemben vir pomoči socialno ogroženim so evropska sredstva, ki se z leti manjšajo. Bojazen je, da bi se količine mleka, olja, testenin, moke, riža in konzervirane zelenjave, ki jih socialno ogroženi dobijo s strani Evropske unije močno znižale. 

»V Evropsko unijo se vključuje tudi del Balkana, ki je v socialni sliki neprimerno v slabšem položaju kot Slovenija. Tako da, mogoče še v prihodnjem letu ne bo občutne razlike, vendar tam od leta 2025 je vprašljivo, če bo Slovenija kaj iz tega vira sploh dobivala,« doda Cafuta.   

Pomemben vir pomoči so tudi evropski paketi za socialno ogrožene.

Tudi otroci nas potrebujejo

Tu pa so še številni otroci, katerim starši stežka zagotovijo šolske potrebščine. Z vseslovensko akcijo Otroci nas potrebujejo bo Karitas tudi letos osrečili 12.000 otrok. 

»Smo že zagotovili za 8000 evrov bonov, da bodo lahko ti boni pomoč pri nakupu delovnih zvezkov,« nam pove Branko Maček, predsednik Nadškofijske Karitas Maribor.

Z veseljem sicer ugotavlja, da se v vseslovensko akcijo Otroci nas potrebujejo vključuje vse več otrok in staršev, ki darujejo zvezke za otroke, katerih starši stežka nakupijo šolske potrebščine. 

Šolske potrebščine na Nadškofijski Karitas že čakajo na nove lastnike.

S spleta

Komentarji (3)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.
Prosilci so bogati (nepreverjen)

goljufi zdravniki bolnice duhovniki ...

TABORČAN (nepreverjen)

KAJ NABIJATE NEKAJ DA HODIJO PO PAKETE UPOKOJENCI SAMA SIPTARSKA NAVLAKA HODI PRED RDEČI KRIŽ PAKETI PA RIZ TESTENINE MOKA PA PELATI NE PA TO KAR JE NA SLIKI

Heh (nepreverjen)

Katere nato zavržejo, ker ne potrebujejo tako "nizkokvalitetne" hrane. Hodijo samo zato, da se vidi na evidencah da potrebujejo in grejo po pomoč.
Če bi nehali dajati te pakete določeni skupini ljudi, ki si jih ne zasluži in jih ne potrebuje, ker že tako dobiva neverjetno raven nepotrebne "pomoči" od države (davkov prebivalcev), bi jih bilo dosti za vse, ki so v stiski.

In reply to by TABORČAN (nepreverjen)

Starejše novice