Nova, strožja pravila bi na vzhodu Slovenije lahko pomenila, da zdravstvene storitve niso več enakovredno dostopne za vse državljane.

Z novembrom so namreč začele veljati nekatere novosti na področju zdravstva, ki bolnike na vzhodu Slovenije še bolj oddaljujejo od Ljubljane. Že res, da lahko pacienti še vedno sami izbirajo, kje se bodo zdravili, vendar po novih pravilih obveznega zdravstvenega zavarovanja, zdravstvena blagajna ne krije več potnih stroškov.

To pomeni, da imajo pacienti pravico do reševalnega prevoza in povračila potnih stroškov le do najbližjega izvajalca storitev glede na svoj kraj bivanja.

»Človek, ki živi v Pomurju, ima popolnoma enako pravico, da pride do najbolj kvalitetne storitve na področju zdravstva kot kdorkoli, ki živi v Mariboru, Ljubljani in naloga države je, da to omogoči,« je situacijo komentiral Dejan Židan, predsednik državnega zbora.

Nekaj korakov na to temo je že bilo narejenih, nekateri od njih naj bi bili tudi uspešni pravi Židan in dodaja, da bodo poslanci vztrajali do konca, »če bo potrebno tudi na ta način, da se spremeni zakon«.

Zavod za zdravstveno zavarovanje Slovenije pacientu – recimo iz Maribora, ne bo več v celoti kril potnih stroškov za pot v ortopedsko bolnišnico Valdoltra v Ankaranu, če lahko enake zdravstvene storitve dobi bližje svojemu kraju bivanja. Nič drugače ni v primeru, če so pri najbližjem izvajalcu daljše čakalne dobe kot drugje. Če se pacient odloči za zdravljenje pri oddaljenem zdravniku, bo upravičen do povračila stroškov le do najbližjega izvajalca, razliko krije sam.

A Edith Sapač Žižek, direktorica Zdravstvenega doma Murska Sobota, se sprašuje, kako naj pacient iz Pomurja pride v Valdoltro ob sedmih zjutraj z javnim prevozom, če ga ni.

Vožnjo do Ljubljane si bo plačal sam

Eden od pacientov, ki ga bodo spremembe udarile po žepu je tudi Darko Fujs, ki mu je zdravstvena blagajna vse do lanskega novembra krila stroške prevoza do Ljubljane, kjer mu izdelujejo novo nožno protezo. Z vlakom ali avtobusom namreč ne more na pregled.

»Na avtobusno postajo pridem, za Sočo moram vzeti taksi. Peš ne morem tja, ker doma komaj dvajset metrov peš naredim. Brez leve noge sem, pa še desno imam poškodovano,« pravi Fujs. 

Po novih pravilih bo moral Fujs izvajalcu nenujnih sanitetnih prevozov za vsako vožnjo plačati po 50 evrov iz lastnega žepa. Lani je denimo bil zaradi izdelave nove nožne proteze v Ljubljani skoraj dvajsetkrat.

Olajšali so jim dostop do zdravstvenih storitev

Zdravniki so vrsto let predvsem starejšim in socialno ogroženim bolnikom iz odročnejših krajev z nenujnimi sanitetnimi prevozi olajševali dostop do zdravstvenih storitev. Zdaj pa so z novelo pravil obveznega zdravstvenega zavarovanja torej kriti le stroški poti do najbližjega kraja zdravljenja določene bolezni. Že do zdaj pa so za odobritev prevoza veljali le zdravstveni razlogi.

»Noben predpis s področja zdravstvenega zavarovanja ni določal, da je socialni razlog, torej socialni status zavarovanca ključen za odločitev za prevoz,« pojasni Martina Copot iz Območne enote ZZZS Murska Sobota.

Zaradi novosti podjetja odpuščajo delavce

A novela in z njo strožji nadzor sta med zdravniki povzročila preplah, saj se je število nenujnih prevozov očitno zmanjšalo. To pomeni tudi manj dela za izvajalce nenujnih prevozov.

Kot so nam redki upali povedati v telefonskem pogovoru, se je število prevozov prepolovilo. Eno od podjetij na vzhodu Slovenije je tako moralo odpustiti že skoraj polovico svojih šoferjev. 

Prevozi tudi ob vikendih in praznikih

Kljub temu na zavodu za zdravstveno zavarovanje pravijo, da se je pravica do nenujnih prevozov pravzaprav razširila, saj je do zdaj veljala le ob delovnikih.

»Lahko se izvaja 24 ur, vsak dan, tudi v soboto, nedeljo in pa praznike,« pojasnjuje Ivan Tibaut, direktor Območne enote ZZZS Murska Sobota.

Nova pravila sicer ne veljajo za bolnike, ki so zdravljenje v Ortopedski bolnišnici Valdoltra, na Onkološkem inštitutu Ljubljana, na URI Soča in v vseh psihiatričnih bolnišnicah začeli pred 1. novembrom 2018 in morajo še vedno hoditi tja na kontrolne preglede.

S spleta

Komentarji (0)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.

Starejše novice