Težavam, ki jih povzroča vandal z namerno nastavljenimi jeklenimi palicami v koruzi v okolici Gornje Radgone, ni videti konca.

V prejšnjih dneh smo že večkrat poročali o tem, da je vandal v okolici Gornje Radgone z jeklenimi palicami poškodoval že več kot deset kombajnov. Ta številka se še naprej zvišuje.

V torek je bil namreč poškodovan že trinajsti kombajn, lastniku je bilo povzročeno najmanj deset tisoč evrov škode. Kmetje so zato ob koncu s svojimi živci in od pristojnih organov jasno zahtevajo, da najde storilca.

»Da nekdo naredi nekaj takega nekomu je povsem nerazumljivo. Človek se vpraša, če gre za sovraštvo do nekoga. Tudi, če gre, je to nedopustno. Zadeva je na policiji, da tega storilca najde čimprej,« pravi Danilo Rihtarič iz Kmetijske zadruge Radgona.

Ročno pregledujejo koruzna polja

Kmetje te dni zaradi, preteklih dogodkov, ročno pregledujejo koruze in iščejo palice iz nerjavečega jekla, ki jih detektorji kovin ne zaznajo. V strahu pred poškodbami lastniki kombajnov enostavno ne želijo več kositi koruze, kmetje pa bodo ostali brez krme in zato že računajo za koliko bodo morali zmanjšati število krav v svojih hlevih.

Do zadnje poškodbe je prišlo v torek, že drugič pa je bil poškodovan kombajn Valnerjevih v Benediktu.

»Tokrat je poškodovalo turbino, nož, kontra nož in drobilec. Škode pa bo ponovno med deset in petnajst tisoč evrov,« pravi Emilijan Valner, ki je kombajn po poškodbi popravljal dolgo v noč.

Kot smo že poročali, ga praktično ni kombajna v okolici, ki še ne bi bil poškodovan. Zaradi težav koruza ni več primerna za krmo in silosi, ki stojijo ob kmetijah ne bodo napolnjeni. Posledice bodo vidne tudi v hlevih. Mirko Kaučič, ki ima v hlevu štiristo glav goveda že preračunava koliko bikov bo moral prodati, ker zanje enostavno ne bo imel primerne krme.

»Računamo, da bomo morali zmanjšati število glav goveda in to za kakšnih sto. Pridobiti voluminozno krmo je nemogoče, ker kmetje nimajo silaže,« pravi Kaučič.

Sumijo domačina, policija opravila razgovor

Kmetje tako zaradi nepridiprava, ki nastavlja palice, še naprej izgubljajo živce. Ponovno poudarjajo, da so pravico pripravljeni vzeti v svoje roke.

»Enostavno ne moremo delati, imamo pa kredite. To pomeni, da nas nekdo želi uničiti. Toda naj se zaveda, da bomo mi poskušali uničiti njega. Nas je več, on pa je sam,« pravi Emilijan Valner.

Policiji za zdaj še ni uspelo najti raziskati primera. Z domačinom, ki ga kmetje sumijo, da nastavlja palice, naj bi po naših informacijah opravili le informativni razgovor.

S spleta

Komentarji (2)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.
Nekdo hoce povedati (nepreverjen)

da se ne sme imeti gradbene in kmetijske mehanizacije ...

Jaja (nepreverjen)

Če tega dobijo kmetje, bo res za vedno ostal pod koruzo! Ta si pa upa. Mislim, da ga ze cakajo ob vsaki njivi. Za to si pa mora vzeti čas, da tako "strokovno" nastavi palico. Kaj vse se skuha v cloveski glavo?

Starejše novice