V soboto, 11. 11., se bo v Mariboru, natanko ob 11. uri in 11 minut, pričelo martinovati.

Regijsko največje in najštevilčnejše martinovanje bo v soboto potekalo po ulicah starega mestnega jedra. Že 34. leto zapored bodo tradicionalni dogodek obiskali brači, vinske kraljice, folkloristi, kmečke žene, splavarji ter predstavniki vinskih redov in bratovščin, ki bodo s seboj prinesli jesenske pridelke in dobrote ter se na simbolni način zahvalili jeseni za blaginjo. 

Sprevod se bo tako pričel na Trgu Leona Štuklja in se tam tudi zaključil s tradicionalnim krstom mošta. Obiskovalcem bo na pokušino tudi spekter domače kulinarike turističnih kmetij in drugih gostincev, za popestritev okusa pa bo na voljo štajerska kapljica, pravzaprav več kot 100 vrst vina lokalnih vinogradnikov in vinarjev.

Da pa bo poskrbljeno tudi za lažji korak in melodično popestritev, bodo na omenjen trgu nastopili Gadi, Čuki, Akademska folklorna skupina Študent in Mala pihalna godba Neuvirtovi Štajerci.

Zaključil se bo vinsko obarvan čas

Najprej sta se pred Hišo Stare trte in na mestnem vinskem griču Piramida postavila klopotca, ki veljata za zaščitni znak štajerskega vinogradništva. Šlo je za darilo malečniških bračev najstarejši strti na svetu, s katero se ponašamo že več kot 400 let in z vpisom v Guinnessovo knjigo rekordov. 

S prvim oktobrom pa se je z 31. Svečano trgatvijo najstarejše trte na svetu pričel Festival Stare trte. Zbrali so se številni obiskovalci, brači, vinske kraljice, predstavniki institucij s potopkami stare trte, vinskih bratovščin in redov, folkloristi, kmečke žene in splavarji. Tako so obrali prvi grozd, ki ga je preizkusil mariborski župan Andrej Fištravec, ki nosi gosposko moč nad omenjeno trto. Po tem, ko je določil zrelost, je zaukazal bračem pričetek trgatve. Ti so pridelek zmleli, sprešali, napolnili posode in jih predali posestvu Meranovo v oskrbo in kletarjenje. 

V sklopu festivala pa sta se odvila tudi mednarodni salon vina, delikates in kulinarike VinDel in salon štajerskih mladih vin Pubec. Ob ponudbi kmečkih kulinaričnih dobrin in vinskih pridelkov, ki so bili razprostrti po dravskem obrežju, so lahko obiskovalci spoznali najboljše štajerske in slovenske vinarje, lokalne kuharske mojstre, sirarje in čebelarje. Sedaj se bo z Martinovanjem v Mariboru festival uradno zaključil, ko bodo počastili  simbol slovenske žlahtne kapljice in trdoživosti.

Med drugim pa se je na oktobrsko soboto pred Vinagovo kletjo zbrala kopica ljudi na Špricer Feštu, s katerim se je Društvo Svetega Špricerja že peto leto zavzemalo za »kakovostno druženje v duhu dobre volje in pozitivizma ob dobri glasbi, domači kulinariki in avtohtoni žlahtni kapljici s poreklom iz vinorodnega okoliša Štajerska Slovenija, s poudarkom na mariborskem vinorodnem podokolišu«. 

Njihov namen je bil povezati vinarje iz regije in z raznovrstnim izborom štajerskih vinskih zakladov povzdigniti zavest širše javnosti o kakovosti vinogradniških produktov, saj so mnenja, da je njihovo poslanstvo dvigniti kulturo uživanja najstarejšega vinskega koktejla - špricerja in poudariti pomen ohranitve slovenskega vinogradniškega izročila. 

S spleta

Komentarji (0)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.

Starejše novice