Obnovitvena dela ob križišču Ptujske ceste s Tržaško in Cesto proletarskih brigad sta si danes ogledala Fištravec in minister Gašperšič.

Danes smo se ustavili ob križišču Ptujske ceste s Tržaško in Cesto proletarskih brigad, kjer že od 3. julija poteka obnova, ki jo financira Direkcija za infrastrukturo z vrednostjo 500.000 evrov. Hkrati poteka tudi prekategorizacija Tržaške ceste, ki bo iz občinske padla v državno last.

Ogleda sta se udeležila tudi mariborski župan Andrej Fištravec in minister za infrastrukturo Peter Gašperšič, ki je povedal, da dela potekajo v skladu s terminskim načrtom, zato lahko Mariborčani že računajo na 11. avgust, ko se bo projekt zaključil, križišče pa bo postalo zopet odprto in varnejše.

Gašperič je ob tem tudi dejal: »Saj smo vsi vedeli, da je bilo stanje vozišča obupno. Tudi ta del, ki še čaka na nadaljevanje. A je v preteklosti bilo žal teh sredstev premalo, da bi se lahko vse potrebe oskrbele, sedaj v mandatu te vlade po letu 2015, pa smo uspeli dinamiko ponovno intenzivirat, sredstva pa so se približala temu, kar je treba sedaj ohranjati na neki stalni ravni.«

Kar se tiče ostalih mariborskih projektov, kot je zahodna, limbuška obvoznica, sta povedala, da postopek umeščanja še kar poteka, kaj več pa ne gre zagotoviti. Še kar »delajo na pridobivanju zemljišč in izdelavi projektne dokumentacije, in če bo pri odkupih vse gladko potekalo, bi lahko sama gradnja stekla že spomladi«.

O vinjetnem režimu, ki bremeni Mariborčane na hitri cesti, ne moreta govoriti, saj je sestavni del lastnine Družbe DARS, in v primeru spremembe bi bila potrebna ustrezna sredstva, ki pa jih ne morejo zagotoviti zaradi vrste prihajajočih se investicijskih projektov. Fištravec pa je povedal, da »je mestna občina v zvezi s tem našla pravno-formalne okvirje, kjer bi bilo to mogoče speljati, a so težave v resursu, denarju«. Vendar pa se mu zdi pomembno, da je vprašanje na dnevnem redu in da se išče rešitve, kot se je počelo tudi za omenjeno križišče. Obnovo podaljška Tržaške ceste pa si, po besedah župana, lahko Maribor obeta že to leto.

Minister je spregovoril tudi o včerajšnji vložitvi vloge za financiranje drugega tira Divača–Koper na razpis Evropske komisije. Vrednost del ocenjujejo na več kot 500 milijonov evrov, teoretično pa lahko  – glede na obseg sofinanciranega – pričakujejo 160 milijonov evrov povratnih sredstev. 

S spleta

Komentarji (0)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.

Kateri veliki ptič je najbolj značilen za Prekmurje?

Starejše novice