Na današnji novinarski konferenci vlade je bilo govora o sproščanju ukrepov, ki so napovedani za jutri. Nekatere dejavnosti se odpirajo zato, da bi preprečili njihovo delovanje na črno.

Na vladni tiskovni konferenci je govoril tudi gospodarski minister Zdravko Počivalšek. Ta je uvodoma dejal, da so se odločili, da ob strogih pogojih odpirajo nekatere dejavnosti, ob tem pa bodo poostrili inšpekcijski nadzor za morebitne kršitelje.

»Pomembno je tudi, da industrije ne bomo zaustavljali, saj ni predstavljala vira okužbe. To je dobra novica in pomemben korak k ponovnemu zagonu gospodarstva in delovnih mest,« je dejal Počivalšek.

Kaj ja in kaj ne?

Epidemiološka slika je še vedno zaskrbljujoča, zato je potrebno še naprej zmanjšati stike, delodajalci naj poskrbijo za varnost delavcev, slednji pa se morajo držati ukrepov, pravi gospodarski minister. Ta pravi, da omejitve za trgovine in frizerske salone ostajajo enake kot v prejšnjih odlokih. 

»To pomeni torej ena oseba na 30 kvadratnih metrov, pod zdravstveno nego pa razumemo frizerje, brivce, manikuro, pedikuro, ličenje in nego obraza. Masaže še vedno niso dovoljene, prav tako ne solariji, savne in razne kopeli. Zaprte še naprej ostajajo tehnične in gradbene trgovine,« je dejal.

Na vprašanje, da je vladni načrt sproščanja, ki smo ga videli pred tedni, predvideval drugačne ukrepe, Počivalšek odgovarja: »Mislim, da se držimo tega vladnega načrta. Številke kažejo na to, da se ga držimo. Res je, so določene spremembe narejene zato, da omejimo delo na črno. Boljše imeti te storitve pod zdravstveno kontrolo, kot pa da potekajo na črno in tvegamo širjenje okužbe. Ker vemo, da se te storitve opravljajo.«

Zgledovali se bodo po severnih državah

Počivalšek je moral odgovarjati tudi na vprašanje o tem, zakaj ni govora o vrnitvi v šolske klopi in sproščanju v času praznikov.

»Dogovorili smo se, da bomo do četrtka vsak za svoj resor pripravili predlog ukrepov oziroma predlagali način, na kakšen bomo preživeli prihajajoče praznike. Vzor so nam severne države in spremljali bomo, kako se bodo oni lotili tega. Takrat bomo sprejeli kako se bo življenje odvijalo od 23. decembra naprej in po novem letu,« je jasen.

Vlada je včeraj sprejela tudi odločitev, da se od jutri do 23.decembra ponovno sprošča javni potniški promet, in sicer po počitniškem voznem redu. 

»Ob tem je potrebno upoštevati navodila razkuževanje rok, maska, razdalja med potniki. Vlaki in avtobusi so lahko polovično zasedeni. Odpira se obratovanje krožnih kabinskih žičnic, vlečnic in sedežnic, in sicer za največ eno osebo oziroma več za člane istega gospodinjstva,« pa je na tiskovni konferenci povedal Jernej Vrtovec, minister za infrastrukturo.

S spleta

Komentarji (1)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.
Lucy (nepreverjen)

Delam na črno in blod !

Starejše novice