Na današnji dan obeležujemo mednarodni dan boja proti nasilju nad ženskami, ki je še vedno močno prisotno.

Na današnji dan, 25. novembra, obeležujemo mednarodni dan boja proti nasilju nad ženskami, ob tem pa se pričenjajo tudi akcijski dnevi proti nasilju nad ženskami. 

Mariborski grad se je odel v oranžno svetlobo

Omenjeni kampanji so se pridružile številne slovenske institucije, letos pa se je pridružila tudi Mestna občina Maribor. Tako je v oranžni svetlobi zažarel tudi Mariborski grad, ki bo ta vikend opominjal na mednarodni dan boja proti nasilju nad ženskami. Nujno je, da o kakršnemkoli nasilju spregovorimo in opozorimo na njegovo pogostnost.

Ministrica za delo Anja Kopač Mrak opozarja, da so ženske - odkar so množično vstopile v sfero dela - še posebej izpostavljene spolnemu nadlegovanju na delovnem mestu. Tako se je nasilje iz zasebne sfere preselilo v javno, poroča o njenih besedah STA. 

Evropska komisija opozarja, da bi morali za dokončno odpravo tovrstnega nasilja izboljšati izobraževanje in zakonodajo ter spremeniti družbene nore, zato so letošnje leto namenili evropskim ukrepom za odpravo vseh oblik nasilja nad ženskami. 

Društvo SOS telefon za ženske in otroke - žrtve nasilja in Društvo za nenasilno komunikacijo opozarjata, da je - po ocenah nekaterih nevladnih organizacij - položaj žensk, ki so žrtve spolnega nadlegovanja in nasilja, celo slabši. Po podatkih državnega statističnega urada je v obdobju 2010-2014 približno 1600 žensk povprečno vsako leto doživelo fizično ali spolno nasilje. 

Po podatkih Eurostata je bilo v Evropski uniji leta 2015 prijavljenih 215.000 primerov spolnega nasilja, od tega 80.000 posilstev. 

S spleta

Komentarji (1)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.

Starejše novice