Foto: Martin Lesjak
Nepridipravi v Rušah z motorno žago obračunali z majskim drevesom, domačini ogorčeni.

V Rušah se te dni pripravljajo na veliko kresovanje, ki ga načrtujejo za torek, 30. aprila, a jih je včeraj pričakalo neprijetno presenečenje. Nepridipravi so se z žago lotili majskega drevesa, ki je čakalo na postavitev, in pustili pomenljivo sporočilo. 

»Ko se bo ročno postavljal, bo ostal cel,« so zapisali vandali in se podpisali kot 'Banda Ruška'.

Občina Ruše, organizator prireditve, je nad neljubim incidentom ogorčena: »Tisti, ki ste odgovorni za uničenje majskega drevesa, zazrite se vase, če ste tega sploh sposobni. Lahko vas je sram!«

»Praznik dela je posvečen delavcem, poštenemu delu in vrednotam, ki (žal) izginjajo. Tudi naši ljudje, odgovorni za organizacijo in pripravo letošnjega kresovanja, se trudijo in trdo delajo, da bi občanom in gostom pričarali karseda lep in zabaven dan,« so še zapisali.

Postavljanje mlajev, ki po vsej državi ob prvem maju stojijo v čast praznika dela, ima za seboj dolgo tradicijo. Kot narodni simbol so se mlaji utrdili med obema svetovnima vojnama.

V preteklosti so po tradiciji okrašene mlaje postavljali fantje ob različnih priložnostih, na primer v čast svojim izvoljenkam, ob poletnem solsticiju, ob blagoslovu gasilske brizgalne, ob odprtju planinskih domov in raznih društev, ob blagoslovu novih cerkvenih zvonov. Kot simbol slavja se je mlaj lahko postavil tudi ob praznovanjih kot je birma, god, poroka.

Prvi zapisi o tem segajo v 15. stoletje. Maji, ki so se skozi čas uveljavili, kot mlaji, so bili sprva običaj višjih slojev, med kmečkim prebivalstvom pa so doživeli vrhunec v 19. stoletju. Postopoma so postali del podeželske kulture.

S spleta

Komentarji (3)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.
prerok (nepreverjen)

Kakšna banda ruška, ti drekani so navadni ruški gnoj, ki ga je potrebno čimprej zakopat.

Bolfenk (nepreverjen)

Ozimova banda ne Ruška da ne bomo delali slabega imena. Lp Brane

Ciba (nepreverjen)

Ste vsi mogoče pozabili, da so včasih ob majskem drevesu postavljali straže, ker so si fantje med sabo nagajali in nažagali vrh?

Starejše novice