Društvu Hiša! grozi, da bo moralo zapustiti prostore na Gosposki 11, kjer deluje Rajzefiber. Številne mariborske organizacije in nevladniki so se združili in ustvarili peticijo za ohranitev Rajzefibra na Gosposki.

Mestna občina Maribor želi preko javne dražbe najugodnejšemu ponudniku oddati svoje prostore na Gosposki ulici, v katerih že nekaj časa pod okriljem Društva Hiša! deluje Rajzefiber. Ta je neke vrste nanoturistična agencija, ki je specializirana za neformalen in oseben dostop do turizma.

Društvo Hiša!: A si Mariborčani res to želimo?

»Še pomniš, Maribor, kako je bilo, ko so se trgovine na Gosposki menjavale vsak mesec? Ko nikoli nisi vedel, kaj lahko tam dobiš? Še pomniš, Maribor, kako so bile izložbe zapuščene, zaprašene in razbite, ko je bila Gosposka skorajda ulica strahov? Še pomniš, Maribor, praznih hiš in dvorišč? Se spomniš Živih dvorišč, ki smo jih ustvarili z lastnim entuzijazmom in večinoma prostovoljskim delom?

Se spomniš, Maribor, novoletnih smrečic pred trgovinami in pesmi kolednikov, gospe Scherbaum na Promenadi klobučkov, Ane Mrzle, bruhalcev ognja in prižiganja iskric na Židovskem trgu, se spomniš Maribor, ko smo rekli 'Gospe in gospodje na Gosposko'?

No, pri vsem tem je imela prste vmes Hiša! Društvo za ljudi in prostore, krajše Društvo Hiša!. MOM je namreč prostore, ki jih imamo v brezplačni uporabi, prejšnji teden ponudila na javni dražbi. Čeprav smo pripravljeni plačevati najemnino, ni zelo verjetno, da lahko premagamo velike trgovce. A si Mariborčani res to želimo?«

Živa dvorišča, Rajzefiber, Lumina, Festival sprehodov niso pomagali oživljati mesta, za to, da center mesta postane nov Europark. Pripravljeni smo plačati najemnino, a verjetno nas lahko v zbiranju ponudb nekdo prehiti že z 1 evrom višjo ponudbo, pojasnjujejo v Društvu Hiša!

Z odhodom Rajzefibra, Artmijemar in Zadruge Dobrina iz centra mesta, Maribor izgubi avtentično ponudbo lokalnih spominkov, inovativne turistične ponudbe in lokalne prehrane. Jedro mesta pa potrebuje raznovrstnost ponudbe, močno prisotnost lokalnih vsebin in strategijo ali vsaj pravilnik za vsebine v mestu. »Pustite nam delati, kar delamo dobro in nam omogočite nadaljevanje dobre zgodbe,« zapisujejo ob peticiji.

Kaj je Društvo Hiša!?

Hiša! je društvo s statusom v javnem interesu, ki ga zmeraj znova potrjuje predvsem s svojimi dejavnostmi in programi kot so Živa dvorišča, Rajzefiber, Festival sprehodov, Promenada klobučkov, Dediščine mesta, Lumina, Center grafičnih umetnosti, Podzemni rovi Tezno ipd., ki so namenjena odpraševanju zapostavljenih prostorov, kreativni promociji tistega pozitivnega Maribora, skrbi za dediščino in povezovanju razpršenih deležnikov v mestu

Društvo Hiša! si je svoje prostore pred petimi leti uredila na Gosposki 11, saj je takratno vodstvo Mestne občine Maribor videlo v njihovih aktivnostih primerno orodje za oživljanje takrat sicer precej izpraznjene Gosposke ulice. Vse od prihoda so gradili na svoji prisotnosti ter velik del svojih naporov investirali v ponovno oživitev ulice z dogodki.

Hiša! in Rajzefiber s svojo lokalno ponudbo sprehodov in spominkov trenutno še vedno pomembno dopolnjujeta vsebino v centru mesta, kar potrjujejo tako domači kot tuji obiskovalci sprehodov ali kupci spominkov.

Kljub neprofitnosti pozitivni ekonomski učinki

»Da povemo v bolj popularnem jeziku: Dodana vrednost Hiše! je, da prepoznava potrebe v mestu in vsa svoja sredstva nameni lokalnim deležnikom, s katerimi ustvarja programe prebujanja potencialov mesta. In da je kljub stanju v mestu uspela od leta 2010 do danes izdatno razširiti svojo dejavnost, nadvse uspešno pridobivati sredstva na EU in nacionalnih razpisih in celo izgraditi znaten delež s strani prodaje.

Lanskoletna bilanca je izkazala 189.000 evrov prihodkov, od tega 15 odstotkov s strani prodaje, več kot 46 odstotkov pa s strani EU ali nacionalnih skladov. Več kot 100.000 evrov namenjamo stroškom izvedbe dogodkov, projektov in plačilu izvajalcev itd, približno 58.000 evrov pa v 3+1 plače (okoli 800–900 neto/mesec). Kar pomeni, da smo uspešni vsaj v tem, da za vsak 1 evro, ki ga MOM vloži v nas, v Maribor prinesemo dodatno skoraj 2 evra. In v to niso štete neštete ure prostovoljnega dela nas in naših sodelavcev. Hiša! je torej neprofitno društvo, ki izvaja aktivnosti, ki so v interesu mesta, je zgolj 39 odstotkov financirano iz mestnih sredstev in, kljub neprofitnosti, izkazuje pozitivne ekonomske učinke.«

Odkar so prisotni na Gosposki, torej v obdobju med 2014–2019, so od izvedli 836 dogodkov, delavnic, izobraževanj, gostili 30.188 obiskovalcev ter 1739 izvajalcev in sodelujočih. 

»Efektivno porabljamo pridobljena sredstva in izkazujemo stabilno rast, pravzaprav smo prav uspešni start up, če pomislite, da smo pričeli leta 2010 z 3000 evri na leto (lokalnimi seveda).«

Pri občini naleteli na gluha ušesa

»V Društvu Hiša! smo se zavedali, da nam konec maja poteče najemna pogodba, zato smo se že v mesecu oktobru lani prvič obrnili na Mesto občino Maribor z željo, da se sestanemo in dogovorimo o nadaljnji uporabi prostora. Prvi odgovor je bil, da bomo zadevo reševali dva meseca pred iztekom pogodbe. Ko smo jih v februarju ponovno kontaktirali, so bili odgovori dokaj kratki, ki so se praviloma sklicevali na določene zakone.«

Kljub temu, da so jim večkrat pojasnjevali, kaj Društvo Hiša! je, kaj delamo, kaj so naši cilji in želje, da smo socialno podjetje, ki ima status društva v javnem interesu na področju kulture, je vse skupaj naletelo na dokaj gluha ušesa. Na občini so se še naprej sklicevali na zakone in odločbe, kljub temu da smo za vsa pridobili pravna mnenja, ki so pojasnjevala, da temu ni čisto tako, kot jih interpretirajo, pojasnjujejo.

Presenečeni nad javno dražbo

»Pred dvema tednoma jim je bilo nato prvič sporočeno, da bo prostor šel na javno dražbo, prejšnji četrtek pa smo izvedeli, da se je prostor na dražbi zares tudi znašel, ne da bi se pred tem kdorkoli iz občine sestal z nami in nam kot trenutnim uporabnikom dal možnost, da v teh prostorih ostanemo še naprej - kljub temu, da smo jim v dopisovanjih jasno izrazili dejstvo, da smo pripravljeni prevzeti finančno odgovornost in plačati najemnino.«

Pripravljeni plačati najemnino

A pri tem dodajajo, da so pripravljeni plačati najemnino, četudi ta predstavlja več kot polovico njihove plače, a dvomijo, da je ta realno ocenjena (za pripadajočo lopo na dvorišču, ki nima niti tal,  je predvidenih 8,57 evrov).

»Velika zagata za nas je način, da bo najemnik iskan po principu javnega razpisa za neposredno zbiranje ponudb, kjer lahko našo ponudbo najemnine prehiti vsak, ki ponudi zgolj 1 € več, pa ne bomo mogli niti reagirati na to. Ali ni normalno pričakovati, da boš lahko podaljšal pogodbo za najem prostora, ki je pomemben del tvojega poslovanja? To omogočajo celo privatni lastniki/najemodajalci. Ali MOM nima strategije, ki bi povedala, katere vsebine naj bodo v centru mesta? Če je v nastajanju, upamo, da upoštevajo nujen odsotek lokalne ponudbe. No, naj ob rob omenimo tudi to: enkrat smo že zapustili prostor v mestu, pred 5 leti Orožnovo 7, in ta od tedaj sameva in zmeraj bolj propada in je tudi v javni lasti ...«

Druga večja zagata pa je varščina, za katero so izvedeli pred šestimi dnevi: MOM predvideva samo za oddajo ponudbe približno 3600 evrov varščine.

Poiskati nove in skupne rešitve

Zato predlagamo, da se prostori, kjer domujejo Artmijemar in Rajzefiber, čimprej umaknejo iz razpisov in da odločevalci MOM najdejo takojšen termin sestanka za iskanje skupnih rešitev. Hkrati pozivamo mestni svet, vodstvo MOM in njene strokovne službe, da nemudoma pričnejo z oblikovanjem strategij in pravilnikov o prostorih v mestu in njihovih vsebinah. Vsa dobra mesta to že imajo.

Skupen sprehod po Gosposki

»Da se nam ne bo potrebno seliti, vabimo ta v petek, ob 11. uri, pred Rajzefiber, na skupen sprehod po Gosposki ulici, na kateri so se še pred nekaj leti zapirale trgovine kot po tekočem traku in je tisti dobro znani grafit »Gosposka, mater si ozka!« veljal dobesedno.

Pokažimo, da Gosposka še zdaleč ni (več) ozka, ampak odprta za vse in da so ozki samo pogledi nanjo.«

S spleta

Komentarji (1)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.
LudiRudi (nepreverjen)

In kakšen je odgovor MOM ? Ali pridejo na shod ?

Starejše novice