Oživljanje mestnega središča v polnem teku.

Murska Sobota se že dobro leto dni ponaša s prenovljenim Trgom zmage in novim Drevoredom Martina Luthra, ki se je v tem času uveljavil tudi kot prizorišče številnih prireditev in sejmov ter nova lokacija mestnega drsališča. Prenova pa se je letos preselila v samo osrčje mesta, kjer se nadaljuje druga faza oživitve mestnega središča. 

Vračanje impulzov mestu 

Mestna občina Murska Sobota sledi korakom revitalizacije mestnega središča. Načrtovana prenova mestnega središča, začenši s prenovo Trga zmage, nadaljuje svojo vizijo celovite urbanistične in arhitekturne preureditve in se seli v samo »srce« Sobote – južni del Slovenske ulice

Cilj prenove je vrniti življenje v najožje in hkrati najstarejše mestno jedro Murske Sobote. Gre za najvidnejšo in najpomembnejšo mestno površino ter hkrati dragoceno zapuščino, saj je jedro, z izbranimi historičnimi objekti, v celoti razglašeno za urbanistični spomenik lokalnega pomena, ki mu želijo vrniti pomen in reprezentativnost, tako v mestu kot v širši regiji. 

Nova ulična atmosfera

Murska Sobota sodeluje v projektu City Cooperation II, ki stremi k razvoju in okrepitvi mest na družbenem in gospodarskem področju. Razvojna prizadevanja in sadovi projekta se kažejo v obuditvi mestnega utripa življenja, za bolj kakovostno, pestro in barvito ponudbo mesta. 

S preureditvijo ulice se bo poudaril značaj historične mestne promenade. Mestna promenada bo tako ponujala nova doživetja. Osrednja ulica bo postala »zelena«, prednost bo namenjala pešcem in kolesarjem, po njej bo potekal umirjen enosmerni promet. Pod krošnjami dreves si boste lahko poiskali »zatočišče«, saj bo ulica nudila tudi letne vrtove lokalov, malo bolj živahno pa bo na promenadi, kjer bo širina prostora omogočala izvedbo številnih prireditev in dogodkov.

Na dogodke na južnem delu Slovenske ulice boste morali še malce počakati, prihajajoči praznični čas pa lahko tudi tokrat aktivno podoživite med Trgom zmage in ploščadjo Martina Luthra, kjer se že pripravljajo na božično ali bolje rečeno »drsalno« sezono. Otvoritev bo na Miklavževo, 6. decembra.

Soustvarjanje mesta za prihodnost 

Projekt City Cooperation II izvaja vodilni partner  The Oststeirische Städtekooperation s konzorcijskimi projektnimi partnerji Razvojnim centrom Murska Sobota, Znanstveno-raziskovalnim središčem Bistra Ptuj in PORA Razvojno agencijo Gornja Radgona. 

Projekt se izvaja v okviru Operativnega programa že vzpostavljenega čezmejnega sodelovanja Interreg VA Slovenija‐Avstrija 20142020, med 24 mesti iz držav Avstrije, Slovenije in Madžarske in je sofinanciran s strani EU v okviru Evropskega sklada za regionalni razvoj (ESRR). Namen projekta je krepitev policentričnih mest v mreži čezmejne regije, ki je usmerjena k razvoju in trajnostni rasti. Mesta na podlagi projekta med seboj izmenjujejo izkušnje, znanja in odgovore na razvojne izzive, s katerimi se srečujejo. Plod projekta so različni ukrepi, ki bodo pripomogli k pestrejšemu in raznolikemu življenju v mestu, kot tudi sami ponudbi. 

S spleta

Komentarji (1)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.
Dravski gusar (nepreverjen)

Buteci kaj imamo mi z Mursko soboto????

Samo da klikamo na clanek..

Starejše novice