Birokratski izzivi na domači kmetiji so mlada Štajerca pripeljali do edinstvene priložnosti na avstrijskem vinotoču.

Ko te na poti do uspeha na domači grudi ustavijo birokrati, se lahko vdaš ali iščeš priložnosti drugje. To sta storila Slovenca Gregor in Katja Leber Vračko iz Zgornje Kungote, ki sta spomladi prevzela vodenje vinotoča Knappenhof v Eichbergu na avstrijskem Štajerskem. Poteza je bila ni bila enostavna, a se je obrestovala. O tem priča množica gostov. Na vinotoču iz leta 1847 najdejo ne le navdih, ampak tudi dobro hrano, ki jo pripravljata in strežeta sama.

Birokratski izzivi za vinotoč na domači kmetiji preveliki

A mladi par ni iskal priložnosti v tujini. Katja in Gregor sta želela poslovati na domači kmetiji, ki je zaščitena, pravita: "Imamo dve panogi, živinorejo in vinogradnoštvo in tako se sestra bolj zanima za živinorejo, midva z možem pa za vinogradništvo in bi si želeli to nekako razdeliti. Kar je pa z birokratskega vidika skorajda nemogoče." Izzivi slovenske papirologije pa so ju pripeljali do edinstvene priložnosti na avstrijskem vinotoču.

Kuhar in pravnica z izkušnjami v vinogradniški panogi sta zato spakirala kovčke in uspeh začela kovati na Knappennhofu. "Bila je dobra priložnost pa sva se z ženo za to odločila in sva jo izkoristila," dodaja Gregor.

Odločitve ne obžalujeta

Po petih mesecih ugotavljata, da je bila odločitev za poslovanje na drugi strani meje pravilna. Avstrijci imajo večjo kupno moč ter več posluha za vino, kulinariko in turizem. 

"Oni so tukaj začeli graditi pred 30-imi leti na tej zgodbi in zdaj so vidni rezultati tega, kar so začeli takrat delati. Tako da mislim, da mislim, da bo  tudi Sloveniji uspelo, ampak ne jutri, morda še ne čez pet let, zagotovo pa bom rekla čez deset let," je optimistična Katja.

A s svojimi idejami tako dolgo ne moreta čakati. In ker na dvorišču avstrijskega vinotoča raste simbol slovenstva - mogočna lipa - se v njeni senci sprašujeta, ali jima je bila sreča tukaj usojena.

S spleta

Komentarji (0)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.

Starejše novice