V Podravju velja najvišja stopnja požarne ogroženosti.

Številni travniški požari, ki v zadnjih tednih divjajo po vsej Sloveniji, niso redkost niti na območju Podravja. Tudi danes nekaj po polnoči je zagorelo strnišče izven naselja Zgornja Hajdina v občini Hajdina. Požar so pogasili gasilci PGD Hajdina. A to ni bil edini požar to noč. Ob 3.20 je v industrijski coni Markovci zagorel les pripravljen za izdelavo sekancev. Gasilci iz PGD Markovci in Bukovci so pogasili 35 kubičnih metrov lesa in 2 kubična metra sekancev. V Mariboru pa je okoli 11.30 zagorela živa meja, v dolžini okoli šest metrov. Požar so pogasili gasilci Gasilske brigade Maribor.

Požarna ogroženost v Podravju na najvišji ravni

Požarna ogroženost, torej verjetnost za nastanek in širjenje požarov v naravnem okolju, je zadnji teden v Podravju na vrhuncu. Agencija Republike Slovenije za okolje ob te opozarja, je tudi za ta del Slovenije velja rdeč alarm, kar pomeni, da je požarna ogroženost zelo visoka.

Zelo visoka požarna ogroženost pomeni, da je vzrok za nastanek požara lahko že iskra, požar se pojavi takoj, širjenje pa je zelo hitro: »To je vroč požar, ki se prenese v krošnje dreves tudi na širšem območju. V požaru zgori zelo veliko organskega goriva, ogenj zajame tudi srednje in debelo gorivo. Požar se razširi tudi na normalno vlažna področja. Kontrola požara je izjemno težka, za gašenje požara je potrebno vložiti izredno velike napore in vsa razpoložljiva sredstva.«

Pravila kurjenja v naravi

Če kurimo v naravi, mora biti kurišče urejeno, zavarovano in nadzorovano ves čas kurjenja. Urejeno kurišče je obdano z negorljivim materialom, na primer s kamni, okolica v razdalji vsaj enega metra od zunanjega roba kurišča pa mora biti očiščena vseh gorljivih snovi. Poskrbimo, da je v bližini kurišča voda, gasilnik ali drugo priročno orodje za gašenje, kot so na primer lopata, pesek, zemlja in podobno.

Ob vetrovnem vremenu se nevarnost za nastanek požara močno poveča, zato takrat ne smemo začeti kuriti oziroma moramo kurjenje takoj prekiniti.

Požiganje v gozdovih, na drugih gozdnih zemljiščih in na območjih v oddaljenosti do 100 metrov od gozda in drugih gozdnih zemljišč ni dovoljeno.

Ko je razglašena velika ali zelo velika požarna ogroženost naravnega okolja, je v naravnem okolju prepovedano kuriti, prižigati kresove in ognjemete ter izven pozidanih površin uporabljati predmete in naprave ali izvajati aktivnosti, ki lahko povzročijo požar.

S spleta

Komentarji (0)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.

Starejše novice