Tožilstvo v novem sodnem postopku zoper Senada Softića, ki je obtožen umora in povzročitve splošne nevarnosti na Titovi cesti v Mariboru pred dvema letoma, zahteva kazen 30 let zapora. Sodba bo izrečena v petek.

Kot kaže se bo ta petek zaključil eden bolj odmevnih primerov s področja nasilnih kaznivih dejanj - sodni postopek zoper Senada Softića, ki je oktobra 2017 na Titovi cesti sredi belega dne ustrelil moškega v avtomobilu.

Sodni postopek za Softića sicer ponavljajo, ker je višje sodišče kljub njegovemu priznanju razveljavilo obsodilno sodbo, s katero so mu februarja letos izrekli 26 let zapora. Ponovno sojenje se je začelo letos v sredini seprembra, danes pa so bile opravljene tudi sklepne besede strank.

Kot poroča STA, je višji državni tožilec Darko Simonič vztrajal pri očitku, da je Softić 4. oktobra 2017 sredi dne v križišču Titove ceste in Ulice pariške komune ubil Rada Mitrovića iz ljubosumnosti in brezobzirnega maščevanja. Spomnil je, da je več prič na sodišču potrdilo, da je bil že dlje časa jezen na oškodovanca, saj ga je sumil prijateljevanja z ženo. 

»Če bi se oškodovanca bal, ne bi prežal za njim pred njegovo hišo,« je povedal tožilec.

Zaradi nasilja že obsojen

Simonič je ob tem spomnil še, da je bil Softić zaradi nasilja v družini in nedovoljene posesti orožja že obsojen, njegovi hčerki in žena pa so iz strahu pred njim pobegnile od doma. Kot je ob tem povedal, je Softič napad na Mitrovića načrtoval, kar kaže njegovo vedenje takoj po streljanju, ko je mirno odložil orožje in počakal na prihod policije, pa tudi prej, ko naj bi oškodovanca zasledoval na poti iz službe.

Softiču je ob tem očitana še povzročitev splošne nevarnosti, saj je s svojim dejanjem ogrožal tudi druge udeležence v prometu. Simonič je za to dejanje predlagal leto in pol zapora, za umor pa 29 let, kasneje pa oboje združil v enotno kazen tridesetih let zapora, še piše STA. To je sicer tri leta več, kot je tožilstvo predlagalo v prvotnem sodnem postopku.

Dejanje iz obupa

Kot je povedala zagovornica obtoženega Tanja Kompara, Softić ne zanika, da je ustrelil Mitrovića. Dodala je, da je bila to odločitev v hipu in ne načrtovano dejanje.

»To je storil v skrajnem obupu, ko ga je družina zapustila, Mitrović pa zasmehoval. Ko se je zavedel, kaj je storil, je dejanje iskreno obžaloval,« je dejala in dodala, da naj bi orožje nosil s seboj, ker naj bi se bal za lastno varnost.

Prav tako je Kompara povedala, da je imel obtoženi imel zdravstvene težave in da so sodni izvedenci potrdili, da je bila v času tragičnega dogodka njegova prištevnost in posledično sposobnost obvladovanja dejanj zmanjšana. Spomnimo, da je v prvotnem postopku sodišče Softiću izreklo kazen 26 let zapora. Tokratna sodba pa bo izrečena jutri.

S spleta

Komentarji (0)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.

Starejše novice