Rok javnega razpisa za spodbujanje kreativnih industrij je podaljšan.

Ministrstvo za kulturo je za razpis »Spodbujanje kreativnih industrij – Center za kreativnost 2020 - 2021« zaradi epidemije novega koronovirusa podaljšalo rok oddaje vlog, ki se po novem izteče osmi dan od dneva prenehanja začasnih ukrepov za preprečevanje širjenja bolezni covid – 19, oziroma se podaljša najdlje do 1. julija 2020.

V Centru za kreativnost so izobraževalne dogodke za prijavitelje na razpis, ki za Vzhodno kohezijsko regijo namenjena 1,7 milijona evrov nepovratnih sredstev, v celoti preselili na splet.

Spremljajoče vsebinske delavnice, individualna svetovanja in predstavitev javnega razpisa za razvoj kreativnih industrij v Sloveniji, od uvedbe ukrepov povezanih s širjenjem novega koronavirusa potekajo na spletu. Z do zdaj več kot 900 udeležb je odziv odličen, pojasnjuje Anja Zorko, vodja Centra za kreativnost, kjer izvajajo izobraževalne aktivnosti.

Za projekte, ki nastajajo na presečišču kulture, umetnosti in gospodarstva je Ministrstvo za kulturo Republike Slovenije v primerjavi z lanskim letom v javnem razpisu namenilo še več nepovratnih sredstev. Skupno bodo letos med izbrane inovativne in prodorne ideje za razvoj novih izdelkov, storitev in procesov kulturnih in kreativnih podjetij ter drugih organizacij razdelili 2,21 milijona evrov, od tega 510 tisoč evrov za Zahodno kohezijsko regijo in 1,7 milijona za Vzhodno kohezijsko regijo. Decentralizacija kreativnih industrij v državi pa je tako eden od ciljev razpisa, ki prispeva k razvoju tega področja in njegovega povezovanja z drugimi sektorji, še posebej z gospodarstvom. 

Lani so podprli 30 projektov in ustvarjenih je bilo najmanj 11 novih zaposlitev

Z lanskoletnim uspešnim razpisom, ki je prav tako nastal v sodelovanju med ministrstvom za kulturo in Centrom za kreativnost, ki deluje po okriljem Muzeja za oblikovanje in arhitekturo so med 150 prijavami, podprli 30 projektov s skupno skoraj 800 tisoč evri nepovratnih sredstev.

Izbrani projekti, med katerimi so na primer knjiga Zvite pravljice, ki je za igro in izobraževanje obogatena s tehnologijo razširjene resničnosti, prototip stola za pomoč otrokom z motnjo pomanjkanja pozornosti, glasbeni izleti (Z)godbe Slovenije razvoj inovativnega urbanega osvetljevanja Bruma in drugi, pa so trenutno v fazi razvoja.

Z razpisom iz leta 2019 je bilo do sedaj ustvarjalnih tudi najmanj enajst novih zaposlitev in vzpostavljenih najmanj osem novih sodelovanj med kulturno kreativnih sektorjem in gospodarstvom.

»Večanje števila zaposlenih v KKS, kot tudi prelivanje znanj iz tega področja v drugo gospodarstvo še posebej pozdravljamo. Seveda pa to predstavlja šele začetek pozitivnih učinkov, kajti na letošnjem, drugem razpisu je z več javnimi sredstvi predvidena podpora večjemu številu podjetij in organizacij,« pravi vodja Centra za kreativnost.

Odzivi na terenu so pozitivni

Kot še podčrtuje sogovornica, gre pri razpisu za spodbujanje razvoja KKS za eno največjih tovrstnih vlaganj ministrstva za kulturo, ki dopolnjuje druge državne podporne instrumente in subvencije. O njegovem pozitivnem sprejemu pa ob številu prijaviteljev v letu 2019, pričajo tudi odzivi na terenu.

»Kar se tiče dosega podjetij iz drugega gospodarstva lahko odziv ocenimo kot dober, sploh če upoštevamo, da gre za prvo tovrstno vzpodbujanje sodelovanja med kreativci in podjetji. In da sprememba ali novost potrebuje čas, da se vzpostavi,« pravi.

Kulturni in kreativni sektor ustvarja družbeno dobro

V Centru za kreativnost tudi poudarjajo, da so vlaganja v razvoj kulturnega in kreativnega sektorja izjemno potrebna in pomembna, kar v tej interdisciplinarni platformi spodbujajo s svojim programom, raziskavi in subvencioniranimi projekti.

»Teme, ki jih kulturni in kreativni sektor odpira ter nagovarjajo ustvarjalci so odraz lokalnih in globalnih zahtev, potreb in možnosti vzpostavljanja alternativ obstoječemu sistemu. Kulturni in kreativni sektor ima pomembne ekonomske učinke, inovacijski potencial in družbeno vrednost. Predstavlja ključni element ne zgolj gospodarskega napredka, temveč tudi splošnega družbenega dobrega in razvoja,« zaključuje Anja Zorko. 

S spleta

Komentarji (2)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.
Hashtag (nepreverjen)

Slika v naslovu je odlična primerjava za kreativnost in kam bodo zmetali denar .
Nekdo si bo nabasal denarce .

Hashtag (nepreverjen)

Spodbujanje kreativnosti kraje družbenega denarja .

In reply to by Hashtag (nepreverjen)

Starejše novice