Tokrat se počitnic veselijo tudi starši, ki so morali v šestih tednih izobraževanja na daljavo nuditi pomoč otrokom. V prihodnjih dneh si bodo lahko nekoliko odpočili.

Začenjajo se  prvomajske počitnice, ki bodo trajale devet dni, vse do 4. maja. Kdaj bi se lahko učenci in dijaki znova vrnili v šolske klopi, bo sicer po napovedih ministrstva najverjetneje znano po praznikih, poroča STA.

Okoli 261.500 slovenskih šolarjev, med njimi je okoli 74.000 dijakov in 187.525 učencev, tokratne prvomajske počitnice doživlja nekoliko drugače. Zaradi epidemije koronavirusa so namreč od 16. marca zaprte vse vzgojno-izobraževalne ustanove, klasični sistem izobraževanja s fizično prisotnostjo v šolah pa je nadomestil pouk na daljavo.

Posledično je tudi šolski koledar za tekoče šolsko leto nekoliko spremenjen. Tako bo letos prvič po 20 letih odpadlo nacionalno preverjanje znanja. Novi so tudi roki za prijavo in vpis v srednje šole in dijaške domove za naslednje šolsko leto, oba sta podaljšana do 11. maja.

Za odpoved mature pa se na ministrstvu za izobraževanje niso odločili. Zdravstvena stroka je namreč ocenila, da z vidika zdravstvene varnosti in zaščite izvedba letošnje mature ni problematična in lahko poteka nemoteno po načrtih, še poroča STA.

Za zdaj velja, da bo odločitev, ali se bodo učenci in dijaki letos še vrnili v šole, najverjetneje znana po prvomajskih praznikih, pri čemer bo vse odvisno predvsem od tega, kako se bo razvijala epidemija koronavirusa in kaj bodo pokazali rezultati naključnega testiranja na novi koronavirus. Ena od možnosti, ki se omenja, je, da bi se lahko v šole najprej vrnili dijaki 4. letnikov srednjih šol, ki se morajo pripravljati na maturo.

Tudi med prazniki prepovedano zbiranje in prehajanje občinskih meja

Tudi v teh predprazničnih in prazničnih dneh ostaja v veljavi odlok, ki zaradi epidemije novega koronavirusa prepoveduje zbiranje na javnih krajih in prehajanje občinskih meja. Kot so napovedali na policiji, bodo spoštovanje prepovedi preverjali tudi pred in med prvomajskimi prazniki. Prirejanje piknikov v naravi ni dovoljeno, še poroča STA.

Vlada je sicer na petkovi dopisni seji v odlok o začasni prepovedi gibanja in zbiranja na javnih krajih ter gibanja zunaj občin stalnega oziroma začasnega prebivališča vpisala namero, da strokovno utemeljenost ukrepov preveri najmanj vsakih sedem dni, kar je od nje zahtevalo ustavno sodišče. Ob petkovem preverjanju po seznanitvi s strokovno oceno posvetovalne skupine pri ministrstvu za zdravje pa je veljavnost ukrepov podaljšala.

Na policiji so ob tem že napovedali, da bodo tako v teh dneh preverjali, ali med občinami res potujejo samo tisti, ki spadajo v izjeme. Tiste, ki bodo zaradi malomarnosti ali ignorance kršili odlok oz. zakon o nalezljivih boleznih, bodo vrnili nazaj ali jih prijavili zdravstvenem inšpektoratu, če bodo ocenili, da to ne zadostuje, so sporočili, še poroča STA.

Policisti vsem, ki so sicer zvesti praznični tradiciji pokanja s karbidom in možnarji, svetujejo, da se letos temu raje odpovedo, saj bi lahko zaradi poškodb ob neprevidni uporabi dodatno obremenili zdravstveni sistem in povečali možnosti za okužbe.

Tudi kurjenju kresov se bo treba letos odpovedati, saj je od 20. marca za celotno državo razglašena velika požarna ogroženost, še poroča STA.

S spleta

Komentarji (0)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.

Starejše novice