V očeh tujih študentov, ki so v štajersko prestolnico prišli na Erasmus izmenjavo, je Maribor zelo prijazno, zeleno in športno mesto.

Na Univerzi v Mariboru, drugi največji univerzo v državi, podpirajo mednarodna raziskovanja, izmenjave in prenos znanj med domačimi in tujimi študenti ter predavatelji.

V zimskem semestru prihajajočega študijskega leta bo na Univerzi v Mariboru na študijski izmenjavi 451 Erasmus študentov iz 29 različnih držav.

Največ študentov prihaja iz Španije, Turčije, Portugalske, Francije in Češke. Največje število tujih študentov pa bo sprejelo pet mariborskih fakultet in sicer Ekonomsko-poslovno fakulteta, Fakulteta za elektortehniko, računalništvo in informatiko, Fakulteta za strojništvo, Pedagoška fakulteto in Filozofska fakulteto.

Ozdiv tujih študentov je odličen

»Študentje prihajajo večinoma iz držav Evropske unije in tudi iz petih držav drugod po svetu. To pomeni, da smo mednarodno zanimivi za tuje študente in to tudi našim študentom pomeni boljše priložnosti za izmenjave v tujini,« je povedala Živa Ledinek, v. d. prorektorja za študentska vprašanja.

Maribor jih je prepričal z dobrim programom za študij

»V Franciji ima Univerza v Mariboru zelo dobre ocene in tudi prijatelji so nama dejali, da je Maribor zelo dobro mesto za  obisk, potovanja in dober študij,« sta za Mariborinfo povedala študenta iz Francije.

»Naši prijatelji so že bili na študiju v Mariboru in so povedali samo lepe stvari o mestu. Sedaj smo tu že dobra dva tedna in nam je izjemno lepo,« pravijo študentje iz Portugalske.

»Za Maribor sem izvedela na televizijskem programu Madrida, kjer so prikazovali kraje sveta. Nato sem se odločila za študij v Mariboru, saj je zelo različen od Madrida, je zelo zelen in športen,« pravi študentka iz Španije.

Tudi iz Tenerifov prihajajo na študij v Maribor, saj je po besedah študenta v Mariboru veliko dobrih možnosti za razvoj njegove kariere.

Želja po čim večji internacionalizaciji

Po besedah rektorja Univerze v Mariboru Zdravka Kačiča si univerza prizadeva za čim večjo internacionalizacijo svojih študijskih programov.

»V letošnjem letu je na Erammus študij prišlo že več kot 900 tujih študentov. To je za nas zelo pomembno, kajti študentje tukaj ne stkejo samo veliko osebnih stikov in uspešno večinoma upravijo študijske obveznosti, pač pa gredo iz Univerze v Mariboru z zelo dobrimi mnenji in občutki in ostanejo tako ali drugače povezani z univerzo tudi celotno svojo kariero,« opaža rektor Univerze v Mariboru.

V prihodnje večja selekcija tujih študentov

»Trenutno si prizadevamo predvsem zagotoviti, da bi k nam prihajali študentje, ki zmorejo kakovost naših študijskih programov, saj opažamo, da iz določenih univerz prihajajo študentje, ki imajo v času študija veliko več težav, kot bi si jih želeli, zato bomo v prihodnje skušali bolj selekcionirati tiste partnerje, s katerimi sodelujemo in opažamo tovrstne težave,« še dodaja Kačič.

Pravi tudi to, da je izkušnja, ki jo študentje pridobijo v tujini dragocena in da na Univerzi v Mariboru skušajo premagati vse tiste zadržke, ki odvračajo da bi se študenjte v večjem številu odločili za tvorstno izmenjavo. 

Aktivnosti za tuje študente v večini organizira organizacija ESN, v okviru Študentskega sveta Univerze v Mariboru, pa se tuji študentje večini udeležujejo športnih dogodkov.

Na mariborski univerzi napovedujejo tudi dan za Erasmus študente - in, kot pravijo, tudi vse ostale. Ta bo desetega oktobra v Mariboru. Podrobnosti zaenkrat še niso razkrili.

S spleta

Komentarji (0)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.

Starejše novice