Mlada Mariborčanka je spregovorila o trnovi poti iskanja podnajemniškega stanovanja v mestu, saj ju s partnerjem lastniki pogosto zavrnejo. Razlog? Njena nosečnost.

Osebo, ki v teh časih išče podnajemniško stanovanje v Mariboru, najverjetneje čaka precej trnova pot. Ne le, da je stanovanj precej manj kot povpraševanja, v veliko primerih so glede na opremljenost ponujene tudi previsoke najemnine, sploh če pomislimo na (dejansko) plačilno sposobnost zaposlenih v Mariboru. Stanje na trgu vsekakor ni rožnato. Še toliko manj, če stanovanje za najem išče mlad par, ki pričakuje otroka. O svojem dolgotrajnem iskanju se nam je zaupala tudi 29. letna M. C. iz Maribora (ime in priimek hranimo v uredništvu), ki stanovanje išče že pol leta, odkar pa se ji naraščaj že pozna, je ta misija postala skoraj nemogoča.

»S partnerjem že nekaj mesecev iščeva podnajemniško stanovanje in ko najdeva finančno in funkcionalno primernega, nastopi problem, da lastniki preprosto zavračajo mlade družine ... Za primer, v razmahu dveh tednov se mi je to zgodilo že v treh primerih. Zato sem se tudi začela spraševati, v čem je problem, česa se bojijo?« je za naš portal zapisala 29. letna Mariborčanka.

Pojasnjuje, da sta s partnerjem oba zaposlena, a da zaradi premajhnega stanovanja, v katerem trenutno živita, ob pričakovanju novega družinskega člana iščeta pač večje. A četudi sta slehernemu najemodajalcu objasnila, da sta oba zaposlena in tako ne bi bilo težav z rednim plačevanjem, nista imela sreče.

Povpraševanja je precej manj kot ponudbe

Kot so za naš portal pojasnili v nepremičninski agenciji Dodoma, sami načeloma ne naletijo na stranke najemodajalce, ki bi zahtevale najemnike brez otrok. Še več, pogosto se pri njih tržijo stanovanja, ki so namenjena nalašč za družine. Ko smo omenili problem najemnice, ki zaradi naraščaja ne najde stanovanja v Mariboru, so nam pojasnili, da gre verjetno le za slučajnost. A v mariborski agenciji Skala so potrdili, da je takšna na žalost pogosta praksa najemodajalcev. Povpraševanja je namreč precej manj kot ponudbe, zato lahko najemodajalci izbirajo med številnimi najemniki, ki bi bili zainteresirani za najem. Med njimi iz raznih vzrokov pač niso družine.

Vzrokov za zavračanje mladih družin je več

Do slednjega prihaja iz več razlogov. Prvič, najemodajalci se bojijo, da bodo otroci uničili inventar stanovanja. A za enako stvar bi lahko obdolžili tudi študente, ki se zavedajo, da bodo v stanovanju le za omejen čas, in ki so znani po glasnih zabavah (družine si slednjega verjetno ne morejo privoščiti).

Drugi neutemeljen strah je insolventnost oziroma nesposobnost, da bi poravnali svoje plačniške obveznosti. Bojijo se namreč tega, da bi mlade družine, ki se ne držijo pogodbenih pogojev, težje izselili, kakor ljudi brez družin. Slednje pa seveda ne drži. Po stanovanjskem zakonu oziroma Obligacijskem zakoniku je namreč vseeno, če pogodbo krši družina ali kdo drug – morebitna izselitev bi potekala približno enako dolgo, pač glede na efektivnost naših sodišč. Po drugi strani pa se zdi nekako samoumevno, da bi naj bili mladi starši nekoliko bolj odgovorni pri plačniški kulturi. Nihče ne bi rad tvegal izgube strehe nad glavo in se podal na iskanje novega doma, zlasti, če ima otroka.

Skrbi jih hrup otrok

Med razlogi, da se neradi odločajo za družine, je tudi morebiten hrup otrok, ki moti sosede (pa vendar, otroci so povsod in nekje vendar morajo živeti). V Dodomi so pojasnili, da nekateri najemodajalci pomislijo celo na problematiko zračenja – nekateri so namreč prepričani, da se v stanovanjih z dojenčki in majhnimi otroci prej razširi plesen, češ da naj bi mamice manj zračile zaradi morebitnih prehladov in tako bi se v stanovanju nabralo preveč vlage. Seveda pa je tudi slednje nekako iz trte zvito – ravno v stanovanju je treba zaradi lažjega dihanja otrok zračiti več kot sicer.

Tudi država ne izvaja efektivne stanovanjske politike za mlade družine

Seveda pa s prstom ne gre kazati le na najemodajalce s predsodki. Tudi država ni ravno aktivna na področju stanovanjske politike za mlade družine. Komu koristi teh 50 neprofitnih stanovanj, ko pa se na razpis zanje prijavi cela poplava meščanov, vanje pa se morda vseli kakih 20 družin? Tudi število tržnih stanovanj, ki so na voljo preko stanovanjskega sklada in pri najemu katerih imajo prednost družine in mlade osebe, milo rečeno ne zadostuje potrebam trga. Na svoji spletni strani za občino Maribor ponujajo tri stanovanja, eno pa v Račah. Ravno predvčerajšnjim so na straneh Javnega medobčinskega stanovanjskega sklada Maribor objavili razpis, v katerem v Mariboru prav tako ponujajo zgolj tri stanovanja, dve na Lackovi cesti in eno na Trgu revolucije. A brez pomote, najemnine so morda le malenkost nižje kot če bi najemali preko fizične osebe, ki oddaja stanovanje.

S spleta

Komentarji (1)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.
demio54

Meni je takšna mlada družina uničila stanovanje! Agencija ( Re-Svet nerpremičnin )kateri sem zaupal iskanje najemnikov seveda ni preverilo statusa najemnika.Družinska partnerja sta se pretepala(policijski zapisnik)tako da je nekajkrat posredovala policija! Niso nalašč plačevali poloznic tako da je nastalo za 1500 eur dolgov! Popolnoma počečkano stanovanje je bilo treba pobelit v celoti! Odnesli tv in kolo,itd! Zadeva je sedaj na sodišču...

Starejše novice