Zapuščen hiša v Magdalenskem parku že vrsto let propada, julija pa jo je prizadel tudi požar. Mariborska občina je želela prevzeti njeno lastništvo, vendar neuspešno. Kakšna usoda torej čaka črni madež Magdalenskega parka?

Mestna občina Maribor je v letošnjem letu pristopila k celostni ureditvi parkovnih površin v Magdalenskem parku.

»Zelo hitro se je pojavila črna packa. Gre za opuščeni objekt v jugozahodnem delu parka, ki pa po vsebini, po stanju vzdrževanosti ter po izgledu izrazito odstopa od siceršnje ureditve okolice in primerljivih nepremičnin v Mestni občini Maribor,« je v začetku leta pred 20. sejo mestnega sveta razložila Lidija Krebl Vukovič, vodja Sekretariata za splošne zadeve Mestne občine Maribor. 

Ničesar dobrega ni prinesel niti julijski požar, ko je zagorelo v omenjeni zapuščeni hiši ter so morali posredovati mariborski gasilci.

Kljub vsem občinskim naporom, da črno piko spremeni vsaj v svetli madež, pa se je zapletlo zaradi njenega lastništva.

Usoda hiše ostaja neznanka

Skladno z zakonom o urejanju prostora ima lokalna skupnost možnost razlastitve in slednjega se je Mestna občina Maribor tudi poslužila.

Kot je takrat razložila Krebl Vukovič, je bil zoper lastnika nepremičnine, zaradi nevarne gradnje, voden postopek po 154. členu zakona o graditvi objektov. 

V postopku je tako že bila izdana inšpekcijska odločba, ki je pravnomočna, prav tako je bil že uveden izvršilni postopek.

Tekom lanskega leta se je na Mestno občino Maribor obrnil tudi pooblaščenec lastnika, s katerim je občina poskušala doseči dogovor o ureditvi te nepremičnine ali pa dogovor o njenem nakupu.

»Vendar dogovor z lastnikom ni bil možen. Ob upoštevanju dejstva, da je predmetna nepremičnina za Mestno občino Maribor vitalnega pomena pri zaokrožitve celote Magdalenskega parka in da s strani lastnika ni bila izkazana želja po sodelovanju ter po ugodni rešitvi te situacije, se je Mestna občina Maribor odločila za uvedbo postopka razlastitve,« je februarja poudarila vodja Sekretariata za splošne zadeve Mestne občine Maribor.

A kot kaže, bo zapuščena hiša v Magdalenskem parku propadala še naprej. Kot so nam prejšnji teden pojasnili na mariborski občini, se je občina res želela poslužiti postopka razlastitve, a se ta ni sprožil zaradi smrti lastnika zasebnika. Usoda hiše tako še naprej ostaja neznanka.

Komentarji (4)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.
TABORČAN (nepreverjen)

BO JO TREBA DO TEMELJEV SKURIT

Milanka1234 (nepreverjen)

Res škoda, da hiše tako propadajo..naj jo dostojno potem vsaj porušijo in se zgradi na tem mestu kaj novega.

Krnekaj (nepreverjen)

V sloveniji imajo občine zvezane roke, ko gre za take objekte. Drugje te prisilijo, da obnoviš, če pa ne moreš on nimaš denarja pa prodaj, bodo drugi. Če bi bilo v Sloveniji tako, bi imeli mesta in trge veliko bolj urejene. Lep primer je Koroška cesta in en del Lenta, kjer nekateri lastniki zanemarjajo zgradbe, ki so zgodovinskega in kulturnega pomena našega mesta.

Franc s Piramide (nepreverjen)

Jo bo župan kupil na občinske stroške, jo bo občina sanirala, izkupiček pa si razdelili priskledniki.

Starejše novice