Udeležili smo se otvoritve fotografske razstave Vile v Mariboru (Zgodbe o mestu in ljudeh ter nekem drugem času). Vile je v svoj fotografski objektiv ujela Almira Ćatović.

Vas je kdaj zanimalo, kakšne vile imamo v Mariboru? Govorimo seveda o stavbah in ne istoimenskih magičnih bitjih, četudi je odgovorna umetnica Almira Ćatović tudi slednje nekako vpletla v svoje umetnine. Na včerajšnji otvoritvi fotografske razstave v prostorih Rajzefiber Biroja smo si namreč ogledali čudovite fotografije mestnih vil, ki bodo zagotovo pritegnile pozornost sprehajalcev.

»Ideja je trkala že par let in je prišla na dan to poletje. Zakaj sem se jih odločila fotografirati – v bistvu zato,  ker so mi te stavbe fascinantne z estetskega vidika, kakor tudi iz gole radovednosti, kdo je takrat živel v teh hišah in kakšno življenje so imeli. Hkrati pa me te stavbe spominjajo na Piko Nogavičko in dejstvom, da je v hiši imela konja, kar se mi je kot otroku zdelo zelo zabavno. Je pa še en dejavnik, ki ga moram izpostavit in to so vile, bitja mistike in narave. In vsa ta mešanica skupaj je rodila projekt, ki mi je pokazal čisto eno drugo plat Maribora in prostora,« razlaga Almira Ćatovič.

Žalostna usoda današnjih vil

Kot je za Mariborinfo povedala avtorica razstave, večina teh stavb na žalost propada:

»V bistvu so mi stanovalci sami povedali s kakšnimi težavami in ovirami se srečujejo in resnično škoda, da večina teh stavb propada ali da ni posluha za kulturno dediščino, da bi se vile obnovile.«

Fotografinja aktivna tudi pri ozaveščanju raka na dojki

»Ravno pred kratkim sem končno odprla svojo spletno stran, kjer sem lansirala tudi nov projekt z imenom SILVA, preko katerega sem vsem tistim ženskam, ki se soočajo z rakom na dojki, hotela podariti zgodbo upanja.« Umetnica pojasnjuje, da gre v bistvu za zgodbo o Silvi, gospe, ki se je pred 22 leti srečala s to boleznijo, a ji je življenje spremenila v bistvu na bolje. »Hkrati pa že več let pišem svoj blog, kjer vsak teden objavim zanimive zadeve z različnih področij,« je še za Mariborinfo dejala Ćatovićeva.

Priložnosti za fotografe v Mariboru so

Kot nam je zaupala avtorica razstave, imajo mariborski fotografi vsekakor možnost za prodor na tržišče, a je to v prvi vrsti odvisno od fotografov samih.

»Priložnosti je kolikor želiš, da jih imaš. Pravkar je potekal tudi Festival fotografije, na novo izpostavljen festival, v sklopu katerega bi lahko bila tudi ta razstava Vile v Mariboru, ampak časovno ni šlo skupaj.«

S spleta

Komentarji (0)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.

Starejše novice