Mariborski projekt Zdravo podjetje kliče k večji mobilnosti zaposlenih v podjetjih.

Miha Lovše, podpredsednik Slovenske zveze za javno zdravje, okolje in tobačno kontrolo, je za Mariborinfo pokomentiral vsebino novega projekta, namenjenega mariborskim podjetjem, imenovanega Zdravo podjetje.

V službo s kolesom ali peš za boljše zdravje in večjo ekonomsko prosperiteto

Namen projekta je ugotoviti, kako mariborska podjetja promovirajo zdravje svojih zaposlenih s poudarkom na spodbujanju trajnostne mobilnosti. “Ogromno zaposlenih se v službo še vedno vozi z avtom, namesto s kolesom ali kar peš, mnogo delavcev je delovno izgorelih, a se tega niti ne zavedajo. Vsaj malo fizične aktivnosti še pred začetkom dela v veliki meri vpliva na fizično in psihično dobrobit delavcev”, pojasnjuje Lovše ob tednu mobilnosti.

Evropske raziskave namreč nakazujejo na večjo ekonomsko in psihofizično prosperiteto v mestih z učinkovitejšo trajnostno mobilnostjo.

“Vrednost nepremičnin v mestih z dobro kolesarsko infrastrukturo in učinkovitim javnim prevozov je, denimo, višja. Otroci, ki gredo v šolo peš ali s kolesom, dosegajo boljše rezultate. Zaposleni pešci in kolesarji v povprečju delajo učinkoviteje od voznikov avtomobilov, gredo manjkrat k zdravniku in manj časa preživijo na bolniški. Vse to ima pozitiven vpliv na ekonomski položaj lokalne skupnosti, k čemur lahko prispeva prav vsak izmed nas”, pojasnjujejo v brošuri v sklopu Evropskega tedna mobilnosti 2016.

Mariborska podjetja z dobrimi praksami

Projektu Zdravo podjetje se je doslej pridružilo več število podjetij, ki so primerki dobre prakse za promocijo zdravja zaposlenih. V ožjem izboru jih je že deset, med drugim lahko omenimo denimo Energetiko Maribor, Lineal, Civis in ISS.

Že sedaj lahko govorimo o nekaj dobrih praksah mariborskih podjetij, začenši s postavitvijo kolesarnice. Zelo pomembne so tudi morebitne garderobe in tuši, v kolikor so zaposleni fizično aktivni tik pred ali kar med delovnikom ali pa je že narava njihovega dela takšna, da se je med delovnikom potrebno stuširati in preobleči. Eno podjetje, ki še ne želi biti imenovano, ima najetega tako imenovanega “mobilnostnega menedžerja”, to je osebo, ki je specializirana prav za upravljanje trajnostne mobilnosti zaposlenih in ki tako v bistvu skrbi za njihovo psihofizično zdravje. Tri mariborska podjetja pa so za namen manjših avtomobilskih izpustov nabavili kar električna vozila za krajše službene poti ali CNG vozila (vozila na stisnjen zemeljski plin metan) za daljše.

Kmalu tudi medijska predstavitev najboljših praks

Projekt bo s podporo Mestne občine Maribor in Mariborske kolesarske mreže potekal v fazah. V prvo fazo sodi anketiranje zaposlenih v podjetjih, da se ugotovi način njihove mobilnosti in preverjanje morebitnih kolesarnic pred samimi podjetji, kjer je jasno razvidno, koliko zaposlenih je na tisti dan v službo odšlo s kolesom. Ankete bodo pa pokazale, koliko jih je v službo odšlo peš. V naslednji fazi sledi pregled izvedenih ukrepov za promocijo trajnostne mobilnosti v podjetjih. Izvedeni ukrepi promocije zdravja bodo analizirani v sodelovanju z strokovnjaki varstva in zdravja pri delu v vodstvu ambulante dr. Lovšeta: Medicine dela, prometa in športa.  Potem sledi še medijska predstavitev rezultatov in najboljših praks v uvedenih podjetjih. Slednje pa seveda ne pomeni konca – skepna faza projekta, ki bo trajala vse do konca leta, bodo v sam projekt skušali zvabiti čimveč podjetij s predstavitvijo dobrih praks, da bi tudi ta uvidela, kako lahko z zdravjem zaposlenih prosperirajo tudi sama.

S spleta

Komentarji (0)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.

Starejše novice