Foto: Borut Živulovič/BoBo
V Zvezi svobodnih sindikatov Slovenije so zaskrbljeni zaradi razmer v družbi Terme Maribor, kjer naj bi nameravali več kot polovico delavcev prezaposliti na svoje hčerinsko podjetje HBP.

Predstavniki sindikata in sveta delavcev se bodo danes popoldne sestali z upravo Term Maribor, zatem pa naj bi odločili o morebitnih nadaljnjih korakih. »Upam, da bomo na sestanku dobili odgovore,« je za STA danes povedal izvršni sekretar za teritorialno organiziranost ZSSS Boštjan Medik.

Zanimajo jih predvsem načrti matične družbe Terme Maribor s podjetjem HBP, ki so ga ustanovili lani in vanj prezaposlili okoli 20 delavcev iz hotela Bellevue na Mariborskem Pohorju. »Zdaj naj bi na to hčerinsko podjetje prezaposlili še 90 ljudi, ki delajo v hotelu Habakuk. V Termah Maribor je 160 zaposlenih, kar pomeni, da gre za precej več kot polovico ljudi,« je pojasnil Medik.

Sindikat je po njegovih besedah zaenkrat dosegel, da se bo delavcem pri dodeljevanju pravic priznala kontinuiteta, torej kot da niso zamenjali delodajalca. »Problem pa je v tem, da so v podjetju v zadnjem času odnosi vse slabši,« je dejal.

Zaradi kadrovske podhranjenosti se je po sindikalnih navedbah nabralo veliko neizplačanih nadur, ki jih delavci ne morejo izkoristiti, in nimajo omogočenega ustreznega počitka, poroča STA. Medtem ko so bili zaposleni sprva razumevajoči, pa so z nastopom novega vodstva družbe izgubili upanje.

»Ljudje dajejo izredne odpovedi, izvajal se je mobing na predsednico sindikata. Ob skrajnem nezadovoljstvu zaposlenih so nam v sredo poslali še odpoved podjetniške kolektivne pogodbe. Potem smo se odločili, da začnemo zbirati podpise k podpori sindikalnim aktivnostim in v enem dnevu zbrali podpise vseh zaposlenih v Termah Maribor razen uprave,« je pojasnil Medik. 

Dogajanja v Termah Maribor, ki jih trenutno vodi Tatjana Karpovitš, še ne komentirajo.

Spomnimo ... 

Družba Terme Maribor, ki je eden največjih ponudnikov nočitvenih zmogljivosti v Mariboru, je od leta 2013 preko slovenske družbe Platanus v lasti ruskega energetskega giganta Gazprom. V zadnjih letih se je namesto visokoletečih obljub o razvojnih vlaganjih, prihodu ruskih turistov in krepitvi skupine podala v prodajo dela svojega premoženja, med drugim obmejnih trgovin Travel Shop in medicinsko-termalnega centra Fontana, poroča STA.

Pod okriljem Term Maribor so le še štirje hoteli - Habakuk, Ibis oziroma nekdanji Orel, Mercure oziroma nekdanja Piramida in Bellevue - ter Gostilna pri Treh ribnikih, ki je prav tako naprodaj. Prodajajo tudi zemljišče v Brestrnici, kjer je bil nekoč znani Motel Jezero, neuradno naj bi se načrtovalo tudi prodajo hotelov v mestu.

S spleta

Komentarji (1)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.
Navijac (nepreverjen)

Rusi in njihovi mb priskudniki slabo delajo ze vrsto leti iz tekocega poslovanja ne morejo zase poskrbet ceprav bi lahko in bi bili vsi zadovoljni od lastnikov do delavcev.zato prodajajo in tam poskrbijo zase s provizijami mimo sistema.....

Starejše novice