O aktualnem stanju glede bolezni covid-19 so spregovorili vodja oddelka intenzivne terapije Klinike za infekcijske bolezni in vročinska stanja Matjaž Jereb, v. d. direktorica Direktorata za zdravstveno varstvo Marija Magajne in vladni govorec Jelko Kacin.

Podatki kažejo, da so razmere vse bolj resne, pravi vladni govorec Jelko Kacin.

»Virus se ne le širi, ampak se širi vedno hitreje. Epidemiološka poizvedovanja še potekajo, a razmere zahtevajo ukrepanje, saj do zdaj sprejeti ukrepi niso v zadostni meri pripomogli k zamejevanju širjenja virusa,« je jasen Kacin.

Vlada se je včeraj sestala v ožji sestavi skupaj s svetovalno skupino ministrstva za zdravje in na sestanku uskladila modalitete posameznih možnih ukrepov. Na Brdu bo danes popoldne potekala seja vlade o sprejemu novih ukrepov v skladu z načrtom ukrepanja za drugi val širitve koronavirusa.

Ukrepe bo treba napovedati 24 ur vnaprej

Članice Evropske unije so sprejele načelni dogovor o priporočilih vezanih na usklajen pristop do omejevanja prostega gibanja kot odziva na pandemijo. Dogovorile so se za sorazmerno, nediskriminatorno in začasno omejevanje svobodnega gibanja za zaščito javnega zdravja.

Sklenjeno je bilo, da morajo države članice sprejem ukrepov načrtovati vnaprej, če je možno 48 ur, preden bodo te stopili v veljavo, in da je javnosti treba ukrepe napovedati 24 ur vnaprej.

Države bodo vsak teden centru za preprečevanje in obvladovanje bolezni posredovale podatke o številu novih primerov na 100.000 prebivalcev v preteklih štirinajstih dneh, številu testov na 100.000 prebivalcev v preteklem tednu in o odstotku pozitivnih testov v preteklem tednu.

Na podlagi teh podatkov bo pripravljen in tedensko osvežen zemljevid regij v Evropski uniji, ki bodo glede na tveganost obarvane zeleno, oranžno, rdeče ali sivo. Celotna unija bo tako odslej imela enoten koronski semafor.

Okužbe spet v domovih za starejše

Včeraj je bilo opravljenih 4902 testov, največ doslej. Potrjenih je bilo kar 707 okužb. Bolnišnično oskrbo je potrebovalo 210 oseb, 17 oseb je bilo iz bolnišnice odpuščenih, 35 jih je potrebovalo intenzivno nego. Dve osebi sta umrli.

Tudi danes o novih okužbah poročajo iz domov za starejše. V Trubarjevem domu upokojencev v Loki pri Zidanem Mostu je okuženih 37 stanovalcev in 15 zaposlenih. Imajo pomoč regijskega tima in tudi dodatno pomoč strokovnjakinj za okužbe, ki so jih zagotovili na ministrstvu za zdravje. 

Nove okužbe so zaznali tudi v Domu starejših občanov Rakičan, in sicer devet novih, skupaj je zdaj okuženih enajst zaposlenih in 27 stanovalcev, Domu starejših občanov Petra Uzarja Tržič in v Domu upokojencev Kranj, kjer so zaznali okužbo pri zaposleni v upravi doma.

Število okuženih v Sloveniji se hitro zvišuje

Epidemija po Evropi narašča v praktično vseh državah in na zemljevidu prevladuje rdeča barva. Tudi število okuženih v Sloveniji se hitro zvišuje. Incidenca v 14-dnevnem obdobju je zrasla na 202,75.

Zapirali naj bi regije

Gorenjska in Koroška sta regiji, v katerih je največ na novo okuženih. Pričakovano je, da se število karanten, ki jih predlagajo epidemiologi, povečuje.

Več o tem, kdaj in kako bo prišlo do zapiranja regij, bo znano po današnji seji vlade.

Kacin pravi, da je število zaprtih regij odvisno od tega, koliko od vseh dvanajstih slovenskih regij bo imelo incidenco večjo od praga, za katerega se bodo dogovorili.

»Če bi prag postavili pri 140 bolnikov na 100.000 prebivalcev v štirinajstih dneh, je po dozdajšnjih podatkih sedem regij zelo rdečih, ostalih pet je rumenih. To je eden od možnih kriterijev,« pravi Kacin.

Kot je razvidno iz grafa, sta Pomurska in Podravska regija na meji. Kacin dodaja, da to ni zapiranje na občine in ne bo tako, kot je bilo spomladi. Izpostavlja pa, da so regije tako velike, da se ključne življenjske potrebe lahko zagotovi znotraj regije.

Kot izjeme so med drugim odhod na delo in z dela. Vladni govorec še dodaja, da smo že blizu razglasitvi epidemije, ampak bo tudi o tem več znanega po današnji seji vlade. 

Zmanjkuje postelj ...

Vodja oddelka intenzivne terapije Klinike za infekcijske bolezni in vročinska stanja Matjaž Jereb pravi, da lahko ob več kot 700 novih primerih pričakujemo, da bo čez deset dni novih 70 bolnikov v bolnišnicah, od tega petnajst na intenzivni negi. 

»Povprečen čas zdravljenja na intenzivnih oddelkih je štirinajst dni in več, zato nam zmanjkuje postelj za te bolnike. Opremo sicer imamo, primanjkuje nam predvsem usposobljenega kadra, ki ga bomo delno nadomestili s premeščanjem kadra,« pravi Jereb.

Vsak je potencialno ogrožen. Sploh ob dejstvu, da je koronavirus med nami: »Ocenjujemo, da je okužen vsak 150. Slovenec.«

Ukinjajo nekatere nenujne zdravstvene storitve

Vsak vnos pomeni zmanjšano število kadra in večji poseg v organizacijo dela zdravstvenih ustanov in posledično zmanjšanje drugih programov, kar povzroča dodatno obremenitev zdravstvenega sistema.

»Za izvajalce zdravstvene dejavnosti smo pripravili navodila in jih pozvali k upoštevanju vseh ukrepov za zmanjšanje vnosa okužb v zdravstvene ustanove,« pravi direktorica Direktorata za zdravstveno varstvo Marija Magajne.

Ministrstvo za zdravje z odredbo ukinja nekatere nenujne zdravstvene storitve v bolnišnicah, del presoje bo na strani izvajalcev: »Pripravili smo navodila glede obiskov. Ukrepi se sprejemajo sorazmerno, upoštevajoč vrsto zdravstvene dejavnosti. Stopnjo ukrepa presoja odgovorna oseba in sicer glede na epidemiološko situacijo, ob čemer se lahko naredi tudi izjeme.«

Potrebno je zagotoviti varnost in zdravje delavcev, zato je treba obvladovati tveganja ter obveščati in usposabljati zaposlene, narediti ustrezno organizacijo dela in nadzorovati zdravstveno stanje zaposlenih.

S spleta

Komentarji (2)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.
Maribor1943 (nepreverjen)

Tu imate sedaj vasega lopova, le v cerkvah se se boste lahko druzili.

Hmmm (nepreverjen)

Kako da je aa nehal pisat? Je bil blokiran ali je corono dobil? :D

Starejše novice