Vlada RS je med drugim sprejela tudi odločitev o obveznem nošenju mask vzgojiteljic in vzgojiteljev v vrtcu. Ta odločitev ni naletela na odobrovanje vrtcev, svoj odziv je preko družbenih omrežij podalo tudi združenje zasebnih vrtcev Slovenije. Med drugim pravijo, da mimika obraza otrokom pove več kot besede.

Zadnja odločitev vlade, da morajo zaposleni v vrtcih nositi maske, ni bila sprejeta z odobravanjem.

»Vzgojitelji uporabljajo za govor, oziroma za sporazumevanje z otroci, mimiko obraza, geste, negovorjena sporočila in z masko to nikakor ni mogoče,« pravi Taja Steblovnik, predsednica Združenja zasebnih vrtcev Slovenije

Kot pravi Jožica Merlak iz zasebnega katoliškega vrtca Lavra v Murski Soboti, maska ni najpomembnejši element zaščite.

»Maska znotraj skupine nima pomena. Prvič zato, ker je otrok cel dan z nami v tako tesnem stiku, da maska ni nek dodaten in zelo pomemben element. Najpomembnejši varovalni element je, da se skupine med seboj ne mešajo.«

Po mnenju nekaterih pa lahko maske poskrbijo tudi za nelagodno počutje otrok, ki so v vrtcu že tako ali tako ločeni od staršev.

»Zdaj pa bodo imeli še eno osebo, ki bo imela pokritega pol obraza. Gre za osebo, ki so se je že navadili. Zdaj pa se bo otrok zbudil in bo zasanjan. Tako ne bo prepoznal takoj te osebe in se bo lahko dodatno prestrašil,« pa pravi Viktorija Kovačič, direktorica Waldorfskega vrtca Studenček.

Otroka je potrebno potolažiti z dotikom

V teh primerih, ko se otrok prestraši, ali pade, pa se je težko izogniti tudi telesnemu stiku. Na tak način se jih, po njihovem mnenju, veliko lažje umiri. 

»Ko želiš potolažiti otroka, se ga je potrebno dotakniti. Dotakniti se je potrebno obraza, se mu nasmejati in mu biti res blizu. Potem pa se je seveda potrebno umiti in razkužiti,« pravi Jožica Merlak, ravnateljica vrtca Lavra.

V Waldorfskem vrtcu bodo maske vseeno uporabljali. A to ne bodo navadne maske, kakršnih smo vajeni.

»Zdaj mi bomo ta navodila zagotovo upoštevali. Danes sem se ukvarjala z nabavo mask, za katere se mi zdi, da so najmanjše zlo v tej situaciji. Otroci bodo lahko videli obraz, lažje pa tudi govorimo, komuniciramo,« pravi Kovačičeva.

Če se držimo razdalje in se razkužimo, se okužba ne more prenesti

Veliko je tudi govora o tem, da bi se okužba lahko prenesla iz staršev na zaposlene v vrtcu

»Če starši dosledno nosijo masko, ko govorijo z vzgojiteljico in to počnejo iz varnostne razdalje ter si pred tem razkužijo roke, potem ne vem kako bi okužba lahko prišla s staršev na vzgojiteljico in obratno,« pravi Merlakova. 

V zadnjem dnevu naj bi bilo v Sloveniji skupno 26 okužb pri učencih v šolah.

»To je tako malo, glede na celotno število, da ukrepi nikakor niso sorazmerni s to situacijo,« pa zaključi Steblovnikova. 

A nanjo se bo, kot vse kaže, vendarle potrebno navaditi.

S spleta

Komentarji (3)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.
dd (nepreverjen)

UŽIVAJTE KO BOJO VSI TILE VAŠI LJUBI SONČKI ČEZ 10-15 LET PSIHOPATI KI BOJO STRELJALI PO LJUDEH KER PSIHOLOŠKE POSLEDICE KORONA DIKTATURE SE BOJO OPAZILE ŠELE ČEZ ČAS KO BO VSAK DRUGI FROC UMSKO NEURAVNOVEŠEN ZARAD HEIL MASKO GOR OD MALIH NOG IN PREPOVED STIKOV Z VRSTNIKI

aa (nepreverjen)

Ti je sociala pošla in nimaš več za zapravljati na pivih in sedeti po parkih in ti je dolgcajt? Saj boš zdaj spet dobil.

In reply to by dd (nepreverjen)

dd (nepreverjen)

ŠVEDI BREZ MASK IN OMEJITEV IMAJO V ZADNJIH 14 DNEH NA STO TISOČ PREBIVALCEV 29,4 PRIMERA KORONE, SLOVENIJA Z MASKAMI IN OMEJITVAMI PA 46,7, JEJTE GOVNA MANIPULATORJI, VLADA BO PADLA IN TO JE TO (PODATKI IZ DANAŠNJIH FINANC)

Starejše novice