Med delom na njivi se na traktor in plug nabere blato, ki ga marsikdo nato nanese na cesto, kjer takšna onesnaženost lahko predstavlja nevarnost v prometu. Globa za tovrstno početje znaša tisoč evrov.

Večina kmetov prav v teh dneh orje njive. Lepo oktobrsko vreme za oranje svojih dva in pol hektarja izkorišča tudi štajerski kmet Ernest Šamperl. Po zaključenem oranju s traktorja in pluga vedno očisti zemljo, da je ne bi nanašal na cesto. A tega ne počno vsi kmetje. Šamperl pravi, da ni za verjeti kakšne ceste pustijo nekateri kmetje za seboj: »Smo že enega prijavili.«

Policisti Policijske uprave Maribor so v obdobju od januarja do oktobra 2018 ugotovili 27 kršitev - onesnaženja ceste. Od tega so izrekli 13 opozoril, izdali sedem odločb o prekršku v hitrem postopku in sedem plačilnih nalogov.

A pozor. Zakon ne deloča posebej, da gre za onesnaževanje cest le s strani kmetov oziroma kmetijske mehanizacije, ampak zakon predpisuje: »Pred vključevanjem v promet na javno cesto s kolovozne poti, nekategorizirane ceste, individualnega priključka, območja izvajanja del ali druge zemljiške površine mora voznik odstraniti z vozila zemljo ali blato, ki bi lahko onesnažilo vozišče.«

Torej so v statistiko zajeti vsi vozniki in ne le kmetje oziroma  vsa vozila in ne le kmetijska mehanizacija.

Čiščenje ob vključitvi v promet

Pred dnevi so policisti med spravilom silaže obiskali tudi Milana Unuka, ki je želel cesto počistiti po končanem delu, a je policija prišla med delom in mu napisala kazen.

Zakon o cestah namreč ne predvideva, da bi lahko kmet traktor očistil šele po koncu dela, temveč ob vsaki vključitvi v promet. Kar pa je vse prej kot enostavno.

»Včeraj je bil traktor na njivi, še danes je to blato med zarezami in ko traktor pride na asfalt in to pade dol,« nam potoži Unuk. 

Zaradi blata ob tisoč evrov

Na cesti pa lahko blato predstavlja nevarnost za druge voznike. Za tak prekršek je predvidena globa tisoč evrov. Če kmet vendarle ne očisti zemlje z asfalta in to mora storiti vzdrževalec ceste, lahko račun za to vseeno izstavi kmetu

Kmetijska gozdarska zbornica Slovenije in Sindikat kmetov Slovenije predlagata spremembo zakonodaje, ki bi omogočala čiščenje ceste po opravljenem delu. A do spremembe se bodo morali kmetje držati veljavnega zakona. 

»V prihodnje boš moral najeti enega človeka, ki bo stal za tabo in bo čistil cesto, dejansko čistil. Kar pa je najbolj hudo, človeka za to delo ne dobiš,« še pravi Unuk. 

Plačilo takšnega delavca je bistveno ugodnejše od tisočaka globe. Za zaslužek takšnega zneska pa je na njivi potrebnega veliko dela.

S spleta

Komentarji (1)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.
grenze (nepreverjen)

Pri nas bi lahko ceste čistili Občinski redarji ne pa , da se vedejo kot nadljudje !

Starejše novice