Nič več plačevanja računov brez provizij, bomo res vse morali plačevati na bankah?

Mestna blagajna v Mariboru, ki jo občani že od leta 2009 pridoma uporabljamo za plačila računov brez provizij, bo po novem letu zaprla svoja vrata. Razlog? Prehod na zasebnega izvajalca – najverjetneje banko.

Krive davčne blagajne in drage posodobitve sistema

Na mestni blagajni smo lani vplačali približno 300.000 položnic, praksa se je izgleda da dobro obdržala. Od davčnih blagajn naprej pa je šlo vse navzdol. Številni zavodi in javne ustanove (šole ter vrtci) so z davčnimi blagajnami izgubile možnost, da bi njihove položnice lahko še naprej plačevali brez provizij na mestni blagajni – potrebno je namreč davčno potrjevanje računov, kar pa na bankah ni potrebno.

Plačevanje položnic brez provizije v mestni blagajni je tako precej upadlo. Lani so na mesec vplačali približno 24.500 položnic, letos pa okoli 20.600. Poleg tega pa je mestna uprava presodila, da bi morali posodobiti računalniške in videonadzorne sisteme mestne blagajne, kar se jim finančno, sploh zaradi kmalu poteklih pogodb mestne blagajne, ne izplača.

Vse še ni izgubljeno, po novem bodo provizije nižje od 30 centov

A naj vas potolažimo, ta novica še ne pomeni najhujšega. Mestni svetniki so se namreč zedinili, da bo zunanji sodelavec moral zagotoviti cenovno ugodnost (najcenejši ponuja podobno provizijo kot pri spletnih bankah, in sicer okoli 30 centov na položnico) in večjo razširjenost poslovalnic. Namesto ene mestne blagajne jih bo tako na voljo več, le da bo šlo za bančne podružnice. Obstaja tudi možnost izbire več zunanjih izvajalcev, s čimer se bo dostopnost ljudem še bolj povečala.

Preberite še

S spleta

Komentarji (0)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.

Starejše novice